A luptat în Primul Război Mondial când abia devenise doctor în matematică la Sorbona. Cine este românul care a dat numele unei teoreme

În acest an se împlinesc 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial. Printre cei care au luptat în conflagrație s-a aflat și Simion Stoilow.
Simion Stoilow s-a născut la 14 septembrie 1887 la București, în familia unui militar de carieră, și-a petrecut ținerețea la Craiova. Tatăl sau a fost colonel și a luptat la Smârdan în Războiul de Independență din 1877. După ce a studiat la școală elementară „Obedeanu” și la Universitatea din Craiova, Simion Stoilow merge în 1907 la Universitatea din Paris, iar trei ani mai târziu a obținut diploma de absolvent. În anul 1916 obține doctoratul în matematici sub îndrumarea lui Émile Picard.
Imediat după ce a obținut înalta distincție, tânărul Stoilow se întoarce în țară pentru a se înrola în trupele Armatei Române și a lupta în Primul Război Mondial. Este trimis pe frontul din Dobrogea, apoi pe cel din Moldova și reușește să supraviețuiască bătăliilor de pe linia de sud-est.
După încheierea conflagrației, în perioadă 1919-1921 este profesor de matematică la Universitatea din Iași, iar în perioada 1921-1939 la Universitatea din Cernăuți. În 1939 se mută în Capitală, activând mai întâi la Politehnică, iar din 1941 la Universitate, în perioada 1944-1945 fiind rector, iar între 1948 și 1951 decan al Facultăților de Matematică și Fizică.
Simion Stoilow este ambasador al României în Franța între anii 1946-1948, apoi revine în țară. În 1946 este membru al delegației române, conduse de Gheorghe Tătărescu, la Tratatele de pace de la Paris. În iulie 1947 organizează la Club de Chaillot expozita "L'art français au secours des enfants roumains", unde participă Constantin Brâncuși, iar Tristán Tzara și Jean Cassou scriu prefața catalogului.
În 1949 se înființează Institutul de Matematică al Academiei Române. Primul director a fost Dimitrie Pompeiu, iar adjunct era Simion Stoilow. Starea de sănătate a lui Pompeiu nu îi permite să fie activ în poziția administrativă, rol care este preluat de Stoilow. La moartea lui Pompeiu, în 1954, Stoilow trece la conducerea oficială a institutului, unde va rămâne, la rândul său, până la moarte. La 4 aprilie 1961 se stinge din viață la București din cauza unui accident vascular cerebral, fiind incinerat la Crematoriul Cenușa și până în 1990 rămășițele sale pământești fiind conservate la Mausoleul din Parcul Carol I.
Institutul de Matematică al Academiei Române poartă astăzi numele lui Simion Stoilow. Academia Româmnă acordă anual Premiul Simion Stoilow celor cu rezultate deosebite în cercetarea matematică. Casa din Craiova, de pe Calea Unirii nr. 7, în care omul de știință a locuit în copilărie și în adolescență, are o placă memorială care amintește de viața lui Stoilow. Simion Stoilow este creatorul școlii românești de analiză complexă și al teoriei topologice a funcțiilor analitice. El a dat, printr-o teoremă ce-i poartă numele, o caracterizare topologică completă a noțiunii de funcție analitică.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Marian Munteanu: Adevărul despre Piața Universității 1990, la 35 de ani. VIDEO

24 aprilie: GENOCIDUL asupra armenilor din Turcia. Aproape 1,5 milioane de oameni au pierit și TOȚI AU FOST CANONIZAȚI CA MARTIRI

RADU GYR din MANUSCRISE: Vasile Voiculescu avea o figură de sfânt bizantin cu mâinile subțiri cu degete lungi, desprinse parcă dintr-o icoană. MĂRTURISIRI la 62 de ani de la plecarea la Domnul - 26 aprilie 1963

RADU GYR MAGNIFICUL (2 martie 1905 – 29 aprilie 1975). CREZUL LUI CÂNTAT DE TRONOS ȘI POEZIA MANIFEST - VIDEO

Sinaxarul demnității românești: 27 aprilie, TRAIAN TRIFAN. ”Lupta noastră nu este limitată în timp, ci permanentă”
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Istorie
Persoane: Simion Stoilow
Locații: România
Subiecte: Primul Război Mondial
Organizații: Academia Română
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)