A murit Dumitru Moldovan, ultimul partizan din Munții Făgărașului

Dumitru Moldovan, partizan în Munții Făgărașului, a murit miercuri 12 octombrie în comuna Lisa de Făgăraș la vârsta de 85 de ani, informează Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, citată de Buciumul.ro.
La vârsta de 18 ani, Dumitru Moldovan, a fost condamnat la 1 an de închisoare după ce a dat jos tablourile conducătorilor comuniști și steagul roșu de pe fabrica din orașul Victoria, acolo unde lucra.
„M-au arestat în 1949, pe când aveam 18 ani. Lucram la întreprindere, la Victoria. Pe 7 noiembrie, la primărie veniseră niște propagandiști să ne țină o cuvântare, să ne lumineze. Am răbufnit. Împreună cu alții am deteriorat fațada primăriei, am dat foc la un steag și am spart un panou, două. La scurt timp am fost demascat de un cetățean din sat. Am fost condamnat un an, din care am executat opt luni”, spunea el în 2010.
După eliberare, Securitatea a încercat să-l forțeze să toarne ce a auzit în casa unui coleg de muncă, dar pus în fața acestei situații, a ales să fugă în munți, ascunzându-se într-un bordei săpat sub un stei de piatră. A fost capturat după o luptă grea cu trupele de Securitate. A fost condamnat la 20 de ani de detenție grea. trecut demn prin închisorile Jilava, Sibiu, Gherla, a fost la Canal, Capul Midia, Balta Brăilei, Luciu Georgeni, Periprava. Tatăl său, avea să moară în noaptea de Înviere a anului 1961, într-unul din lagărele de exterminare din Delta Dunării, fapt relatat de Octav Bjoza, martor la acest trist eveniment.
Într-o mărturie de credință făcută lui Ion Gavrilă Ogoranu, Dumitru Moldovan spunea: „Țară scumpă, te iubesc și acum, ca și atunci, și cu oase frânte, și cu amintiri împovărate de grozăvii făcute de semeni de-ai noștri, sub presiunea și influența celor mai crânceni dușmani ai tăi și ai firii omenești!”.
În septembrie 2016 a fost decorat de Președintele României cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de cavaler. Se afla într-un scaun cu rotile, iar decorația i-a fost decernată în Cetatea Făgărașului, fostă temniță, într-un cadru festiv, de Prefectul de Brașov și de președintele AFDPR Octav Bjoza. La scurt timp avea să plece în veșnicie.
Înmormântarea va avea loc vineri 14 septembrie 2016, în satul său natal, Lisa – din Țara Făgărașului.
Susține ActiveNews

Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
la lupta pentru Adevăr!
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pe același subiect

Viu entuziasm la Kiev! ”Poporul ucrainean își exprimă recunoștința față de poporul frate rus în legătură cu trecerea Crimeei în componența R.S.S. Ucrainene”

Pe 23 septembrie 1881 Eminescu își apăra magistral și amuzant originea românească

Prof. Dr. Tiberiu Tudor: Înființarea și extinderea NATO. XII - ”Russians out, Americans in, Europeans drown”

Daniel Siegfriedsohn: CUM A FOST HĂCUITĂ BASARABIA DE CĂTRE UCRAINA

23 septembrie 1386: Înscăunarea lui Mircea cel Bătrân, autorul primului tratat de alianță anti-otomană din istoria Europei de Sud-Est și ctitorul Mănăstirii Cozia, surprins admirabil de Românul Absolut Mihai Eminescu în Scrisoarea a III-a - VIDEO

Deranj mare la Budapesta, după ce noile manuale turcești de istorie pentru liceu conțin hărți medievale în care Ungaria nu apare deloc pe hartă
Recomandările noastre

Tandemul Poturaev - Bănescu și Hristosul de Plastic

Tucker Carlson: "Sistemul se prăbușește sub ochii noștri!"

Dracul Globalist încearcă să domolească Focul pentru ca Broscuța să ațipească la loc în Ceaun

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (2)