ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dumitru Moldovan, partizan în Munții Făgărașului, a murit miercuri 12 octombrie în comuna Lisa de Făgăraș la vârsta de 85 de ani, informează Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, citată de Buciumul.ro.

La vârsta de 18 ani, Dumitru Moldovan, a fost condamnat la 1 an de închisoare după ce a dat jos tablourile conducătorilor comuniști și steagul roșu de pe fabrica din orașul Victoria, acolo unde lucra.
 
„M-au arestat în 1949, pe când aveam 18 ani. Lucram la întreprindere, la Victoria. Pe 7 noiembrie, la primărie veniseră niște propagandiști să ne țină o cuvântare, să ne lumineze. Am răbufnit. Împreună cu alții am deteriorat fațada primăriei, am dat foc la un steag și am spart un panou, două. La scurt timp am fost demascat de un cetățean din sat. Am fost condamnat un an, din care am executat opt luni”, spunea el în 2010.
 
După eliberare, Securitatea a încercat să-l forțeze să toarne ce a auzit în casa unui coleg de muncă, dar pus în fața acestei situații, a ales să fugă în munți, ascunzându-se într-un bordei săpat sub un stei de piatră. A fost capturat după o luptă grea cu trupele de Securitate. A fost condamnat la 20 de ani de detenție grea.  trecut demn prin închisorile Jilava, Sibiu, Gherla, a fost la Canal, Capul Midia, Balta Brăilei, Luciu Georgeni, Periprava. Tatăl său, avea să moară în noaptea de Înviere a anului 1961, într-unul din lagărele de exterminare din Delta Dunării, fapt relatat de Octav Bjoza, martor la acest trist eveniment.

Într-o mărturie de credință făcută lui Ion Gavrilă Ogoranu, Dumitru Moldovan spunea: „Țară scumpă, te iubesc și acum, ca și atunci, și cu oase frânte, și cu amintiri împovărate de grozăvii făcute de semeni de-ai noștri, sub presiunea și influența celor mai crânceni dușmani ai tăi și ai firii omenești!”.

În septembrie 2016 a fost decorat de Președintele României cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de cavaler. Se afla într-un scaun cu rotile, iar decorația i-a fost decernată în Cetatea Făgărașului, fostă temniță, într-un cadru festiv, de Prefectul de Brașov și de președintele AFDPR Octav Bjoza. La scurt timp avea să plece în veșnicie.

Înmormântarea va avea loc vineri 14 septembrie 2016, în satul său natal, Lisa – din Țara Făgărașului.