ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Poporul român este un popor neolatin și limba română este o limbă romanică, iar renunțarea la acest adevăr presupune renunțarea la noi înșine, a afirmat președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, miercuri, la Biserica „Șerban Vodă" din București, în cadrul conferinței "Latinitatea răsăriteană a românilor - câteva considerații", informează Agerpres.

„Poporul român este un popor neolatin, iar limba română este o limbă romanică. Dacă renunțăm la acest lucru, înseamnă că renunțăm la noi înșine. Pentru că limba e o pecete. E ca și cum am zice credința noastră creștină nu-i ortodoxă pentru că ni se pare că-i din creștinismul primordial care nu știu ce face. Nu ne crede nimeni. Astăzi, orice teolog din Occident știe că există ortodoxie. A, putem să-i spunem că-mpărțirea asta e gratuită, sau artificială, că Marea Schismă a fost la 1054, n-a perceput-o nimeni, că credința noastră e cea adevărată... Putem să facem acest lucru. Dar trebuie să ne păstrăm în anumite limite", a spus Pop.

Ioan-Aurel Pop, care a răspuns astfel unei întrebări ce viza originea dacică a poporului român și a limbii române, a combătut această teză, apreciind că "aceste așa-zise teorii sunt aduse în spațiul public de către nespecialiști”.

Potrivit sursei citate, academicianul a susținut că nimeni nu poate nega „componenta traco-dacică din limba română", dar aceasta reprezintă „un procentaj mic". Totodată, a atras atenția că a afirma că nu suntem romani și că vorbim o limbă dacică echivalează cu pierderea oricărei credibilități.

„Vă spun altceva. Până la 1989 limba română era între limbile slave. La toate universitățile se studia alături de rusă, bulgară, sârbă, croată, poloneză, fiindcă eram puși la un loc, în aceeași oală cu țările socialiste, toate. Și după Revoluție și eu, dar și alții, mai vrednici ca mine, ne-am luptat să mutăm limba română lângă italiană, portugheză, spaniolă... Și am reușit, să zicem, în mare măsură, încât astăzi în universitățile occidentale rareori mai vezi limba română lângă limba rusă. O mai vezi din când în când. Acum, dacă venim și le spunem oamenilor că nu suntem nici romani, nici... și că vorbim o limbă dacică și că romanii au învățat latină de la daci, chiar ne merităm soarta. Adică merităm să fim tratați ca niște oameni ai nimănui. Iar dacă mai sunt unii care citesc românește - să mă ierte, că eu cinstesc memoria lui Neagu Djuvara, a fost un învățat și nu s-a stins demult - dacă mai citim că Neagu Djuvara a scris că Basarab a fost cuman și unii au înțeles de-acolo că românii au fost cumani, atunci chiar ne-am pierdut orice fel de credibilitate", a apreciat academicianul.

Pop a subliniat că „istoria n-o putem schimba cum vrem noi", iar această moștenire romană se vede în limba română.