Acum 83 de ani, președintele Paul von Hindenburg îl numea pe Adolf Hitler, președintele partidului Național Socialist, în funcția de cancelar al Germaniei, deschizându-i calea acestuia pentru a prelua puterea totală în stat.

Decizia lui Hindenburg a venit ca urmare a rezultatelor alegerilor parlamentare din Iulie și Noiembrie 1932, în urma cărora nu s-a putut crea un guvern susținut de o majoritate parlamentară. Hitler, care deja devenise o forță o politica germană, a fost susținut de o serie de industriași și oameni de afaceri, care i-au cerut președintelui Hindenburg să-l numească în funcția de cancelar.

De remarcat este faptul că Hitler a candidat chiar împotriva lui Hindenburg la alegerile prezidențiale, reușind să strângă peste 35% din voturi.

Pe 30 ianuarie, noul cabinet al lui Adolf Hitler a depus jurământul în biroul președintelui Hindenburg. O dată ajuns în funcție, Hitler a făcut tot ce-a putut pentru a dizolva Parlamentul și a organiza noi alegeri. Atentatul organizat de comunistul olandez Marinus van der Lubbe, care a încercat să dea foc Reichstag-ului pe 27 februarie, nu a făcut decât să-i crească popularitatea lui Adolf Hitler, văzut ca principalul lider anti-comunist al Germaniei.

Drept urmare, partidul național socialist al lui Adolf Hitler a reușit să strângă 43,9% din voturile electoratului, devenind principala forță din Parlament. Lucrurile au degenerat rapid și pe 23 martie, Reichstag-ul a adoptat Actul prin care Hitler devenea dictator legal al Germaniei: Legea de împuternicire, prin care Guvernul și Cancelarul primeau puteri depline.

Restul este istorie.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews