Patru persoane au protestat duminică în fața Guvernului împotriva finanțării de către stat a cultelor religioase, după ce Asociația Secular-Umanistă a făcut un apel în acest sens.

Protestul, care a fost mediatizat pe rețelele de socializare, a fost ocazionat de împlinirea a 150 de ani de la adoptarea Legii pentru secularizarea averilor mănăstirești de către Alexandru Ioan Cuza.

La 17/decembrie 1863, Camera Deputaților a adoptat legea prin care au fost secularizate toate averile așezămintelor bisericești, fie că erau închinate străinătății sau nu.

Textul legii nu a prevăzut niciun fel de despăgubire pentru locașurile bisericești deposedate.

La acea vreme ființau în Muntenia 69 de mănăstiri, 35 dintre acestea fiind închinate, iar în Moldova, 122 de așezăminte monahale, dintre care 29 erau închinate. Ponderea proprietăților bisericești raportată la suprafața agricolă și forestieră totală a Principatelor Române era, în Muntenia, de 16,55% pentru cele neînchinate și de 11,14% pentru cele închinate, iar în Moldova, de 12,16% pentru cele neînchinate și de 10,17% pentru cele închinate, totalizând aproximativ un sfert din teritoriul de atunci al României.

În 1864, s-a emis Legea Comunală, care prevedea, printre altele și salarizarea preoților și a celorlalți slujitori ai Bisericii.  În urma acestui act, salarizarea personalului clerical a fost lăsată în seama primăriilor. Dar nici această situație nu a fost suficientă pentru redresarea situației deplorabile în care se găseau majoritatea parohiilor țării, indiferent de confesiune.

Actuala formă de finanțare a cultelor, prin suportarea de către stat a unei părți din salariul personalului, datează din 1893, prevăzută în Legea clerului mirean și a seminariilor.

Imediat după Marea Unire de la 1918, ministrul cultelor Alexandru Lapedatu prezenta o statistică din care reieșea că, la acea vreme, se puteau întreține integral din mijloace proprii abia 3% din parohiile ortodoxe din Vechiul Regat și 2% din cele ortodoxe ardelene, în timp ce, în aceeași privință, situația pentru alte culte era următoarea: 5% dintre parohiile greco-catolice, 21% dintre cele maghiare unitariene, 23% dintre cele maghiare reformate, 53% dintre cele maghiare catolice și 85% dintre parohiile luterane.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews