ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


• Generalul Ilie Șteflea: „Rezultatul acestor operațiuni a fost distrugerea totală a elementelor care mai rămăseseră din Armata 4, de către carele de luptă inamice”.

• Din Divizia 1 infanterie au mai rămas 200 – 300 oameni și 2 – 3 baterii de artilerie, din Divizia 4 infanterie circa 250 militari și 10 tunuri, din diviziile 2 și 18 infanterie un batalion de infanterie redus, o companie de pompieri, două baterii de artilerie de câmp și o baterie de artilerie grea, din diviziile 5 și 8 cavalerie două escadroane reduse și două baterii de artilerie.

Joachim von Ribbentrop cere lui Manfred von Killinger să explice lui Ion Antonescu că Hitler a fost „adânc indignat în urma luării la cunoștință despre fuga lui Horia Sima în străinătate din internare și din Germania” și că „a dat imediat cele mai severe dispozițiuni ca odată găsit, Sima să fie transportat din nou în Germania”.

• În perioada următoare, Serviciul de Siguranță al Reich-ului a reușit să dea de urma lui Horia Sima la Roma, arestându-l și readucându-l în Germania.

Mihai Antonescu informează pe René de Weck că a întărit „serviciile de supraveghere la frontiere și la garnizoanele din interior” (pentru a împiedica o eventuală sosire în România a lui Horia Sima) și că a arestat 1 700 de legionari.

Generalul Ilie Șteflea informează pe feldmareșalul Erich von Manstein că Armata 4 română a fost aproape distrusă și cere ca resturile să fie regrupate pentru refacere la sud de valea Manici: „După 2 zile de întreruperea transmisiunilor cu Armata 4, azi am primit următoarele informațiuni: 1. Unitățile Armatei 4 au executat ordinul primit de la Armata 4 blindată de a rezista pe pozițiile ordonate, chiar în cazul când sunt încercuite. 2. Rezultatul acestor operațiuni a fost distrugerea totală a elementelor care mai rămăseseră din Armata 4, de către carele de luptă inamice. Tot astfel, toată artileria grea a Corpului VII armată și un divizion de artilerie grea a Corpului VI armată au fost pierdute. 3. Acum se vede precis câtă dreptate am avut noi când am cerut ca unitățile noastre, lipsite total de apărare anticat, să nu primească lupta cu masa de care inamice... 6. Am raportat domnului mareșal Antonescu în acest moment că printr-o întrebuințare necorespunzătoare dotării a forțelor noastre de către Armata 4 blindată au fost distruse și ultimele rămășițe”.

• A doua zi, tot generalul Ilie Șteflea avea să informeze că în urma luptelor duse în Stepa Kalmucă din Divizia 1 infanterie au mai rămas 200 – 300 de oameni și 2 – 3 baterii de artilerie, din Divizia 4 infanterie circa 250 de militari și 10 tunuri, din diviziile 2 și 18 infanterie un batalion de infanterie redus, o companie de pompieri, două baterii de artilerie de câmp și o baterie de artilerie grea, din diviziile 5 și 8 cavalerie două escadroane reduse și două baterii de artilerie.

În Caucaz, comandanții români interzic executarea de trageri asupra dispozitivului inamic în noaptea de Revelion.

Prof. Alesandru Duțu