ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vasile Soare, ambasadorul României în Federația Rusă, a anunțat că a fost publicată lista cu numele a 10.724 de prizonieri români decedați între anii 1941-1956 în lagărele NKVD, a anunțat diplomatul pe pagina sa de facebook.
 
„Îmi doresc ca acest documentar să aducă lumină și bucurie multor familii ale urmașilor foștilor prizonieri români de război (inclusiv a unora de peste Prut), aceștia având ocazia abia acum, DUPĂ 75 DE ANI, să afle unde își dorm somnul de veci tații, bunicii și străbunicii lor care nu s-au mai întors din război niciodată”, a notat Ambasadorul Vasile Soare într-o postare pe Facebook.

Ambasadorul Vasile Soare a demarat această muncă de documentare încă din anul 2002, în timpul primei sale misiuni diplomatice în Kazashstan.

„Dumnezeu să-i odihnească pe ostașii români căzuți pe front sau morți în prizonierat în Rusia! Să trăim și să-i pomenim cum se cuvine! Nu sunt uitați! Să ne ierte că i-am găsit și le cinstim memoria atât de târziu – a fost un drum lung”, a scris pe pagina sa de Facebook oficialul român.

Lista poate fi descărcată de pe site-ul Ambasadei Române în Federația Rusă (în josul paginii)

Luna trecută, ambasadorul Vasile Soare a participat la inaugurarea și sfințirea a 7 noi monumente ridicate în anul 2018 de statul român în memoria prizonierilor români de război care au murit în lagărele sovietice în anii 1940-1950 ai secolului XX.