Vasile Soare, ambasadorul României în Federația Rusă, a anunțat că a fost publicată lista cu numele a 10.724 de prizonieri români decedați între anii 1941-1956 în lagărele NKVD, a anunțat diplomatul pe pagina sa de facebook.
 
„Îmi doresc ca acest documentar să aducă lumină și bucurie multor familii ale urmașilor foștilor prizonieri români de război (inclusiv a unora de peste Prut), aceștia având ocazia abia acum, DUPĂ 75 DE ANI, să afle unde își dorm somnul de veci tații, bunicii și străbunicii lor care nu s-au mai întors din război niciodată”, a notat Ambasadorul Vasile Soare într-o postare pe Facebook.

Ambasadorul Vasile Soare a demarat această muncă de documentare încă din anul 2002, în timpul primei sale misiuni diplomatice în Kazashstan.

„Dumnezeu să-i odihnească pe ostașii români căzuți pe front sau morți în prizonierat în Rusia! Să trăim și să-i pomenim cum se cuvine! Nu sunt uitați! Să ne ierte că i-am găsit și le cinstim memoria atât de târziu – a fost un drum lung”, a scris pe pagina sa de Facebook oficialul român.

Lista poate fi descărcată de pe site-ul Ambasadei Române în Federația Rusă (în josul paginii)

Luna trecută, ambasadorul Vasile Soare a participat la inaugurarea și sfințirea a 7 noi monumente ridicate în anul 2018 de statul român în memoria prizonierilor români de război care au murit în lagărele sovietice în anii 1940-1950 ai secolului XX.

2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.