ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La Editura Basilica a Patriarhiei Române a apărut de curând, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, „Dicționa­rul clericilor și mirenilor ortodocși români mărturisitori în detenția comunistă (1945-1964)”, informează Agenția Basilica.

Lucrarea este semnată de istoricul Adrian-Nicolae Petcu. În prefața cărții, autorul subliniază importanța lu­crării, dar afirmă că „cercetările pe această temă nu sunt în­cheiate”. „Ne aflăm, am putea spune, într-un moment de coti­tură în ce privește istoriografia bisericească postdecembristă, deoarece pentru prima dată apare un volum dedicat mărtu­risitorilor din perioada comu­nistă, în urma unor îndelungi cercetări făcute în arhivele fostei Securități și în cele bisericești, pe parcursul a câțiva ani”.
 
Isto­ricul precizează că în întocmirea dicționarului „au fost studiate mii și mii de unități arhivistice, în spații inaccesibile până acum sau greu de studiat din lipsa unor instrumente adecvate”. Dicțio­narul cuprinde „251 de mărturi­sitori ai Ortodoxiei românești din perioada comunistă, alături de cei martirizați în Basarabia ocu­pată de trupele sovietice în perioada 1940-1941”. Lucrarea poate fi cumpărată de la Librăria Cărților Bisericești (Intr. Miron Cristea nr. 6), magazinul Ortodoxia (Calea Victoriei nr. 45, lângă Biserica Krețulescu), magazinul Daruri pentru pelerini (Piața Gării de Nord nr. 1-3, ie­șire Calea Griviței), magazinul Librăria Ortodoxă (Bdul Regina Maria nr. 1).

De asemenea, lucrarea poa­te fi vizualizată pe site-ul www.colportaj.ro și comandată la adresele: magazin@colportaj.ro, magazin@editurapatriarhiei.ro sau la numărul de telefon 0737.145.184.
 
Anul 2017 a fost Anul Patriarhului Justinian și al mărturisitorilor ortodocși din temnițele comuniste în Biserica Ortodoxă Română.