ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai multe loturi de bunuri arheologice dacice, din argint, cupru, bronz și fier, precum și loturi monetare din argint și bronz, tezaure sustrase de un grup de cetățeni cehi din rezervația arheologică a cetăților dacice din Munții Orăștiei, monumente UNESCO, au fost recuperate de procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Bunurile respective, exportate ilegal și puse în urmărire prin INTERPOL, au fost recuperate, în perioada 11-14 aprilie, prin cooperare judiciară internațională cu autoritățile competente din Republica Cehă, menționează sursa citată. Au fost efectuate mai multe percheziții la domiciliile suspecților din Republica Cehă, la care au asistat ofițeri specialiști ai Poliției Române, respectiv ai I.P.J Hunedoara.

Tezaurele identificate la locuințele suspecților reprezintă loturi eterogene de bunuri antice, majoritatea de factură dacică, dar și importuri din lumea greco-romană. 

"Remarcabile sunt monedele din argint, imitații dacice de tetradrahme grecești, dar și de denari republicani, un fragment din scuturile regale din fier (al căror context de păstrare a fost identificat la cetatea de la Piatra Roșie), diverse arme și unelte, piese de podoabă, obiecte de uz casnic, ținte din fier ornamentate, fragmente de vase din bronz importate din lumea romană, elemente de decor decorativ, piese cu destinație cultică, piese de harnașament și de echipament militar etc", precizează procurorii din Alba Iulia, potrivit Agerpres.

Conform primelor evaluări de specialitate, toate artefactele studiate - obiecte de podoabă din argint și bronz (inele, paftale de centură, pandantive, cuțite, vârfuri de sulițe) - sunt autentice și specifice culturii dacice din secolele II a.Chr — I p. Chr.

Proveniența lor este din Transilvania, mai precis din arealul de sud-vest al acesteia, al cetăților dacice din Munții Orăștiei. Majoritatea pieselor prezintă depuneri de sol și oxid de fier, ceea ce constituie dovada faptului că au fost extrase din sit. Piesele analizate aparțin cu siguranță unor tezaure care au fost dezmembrate de către descoperitori, se precizează în comunicatul PC Alba Iulia.