ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vineri, 11.11.2022 în fața primăriei Brânzeni din Edineț a fost inaugurat bustul marelui mecenat și filantrop Vasile Stroescu, artizan al Marii Uniri și membru de Onoare al Academiei Române, anunță Asociația Monumentum din Basarabia.

El a fost și unul dintre primii - dacă nu chiar primul donator pentru Catedrala Mântuirii Neamului, gândită, de altfel, și de către Mihai Eminescu.

În anul 1906, când s-a sărbătorit 40 ani de la venirea regelui Carol I în România, Vasile Stroescu a donat 200 000 ruble pentru construirea unei Catedrale Ortodoxe, în Capitala tuturor românilor – București, care însă nu s-a construit, fără să se cunoască motivele nerealizării, scriu biografii săi.

La Unire, Vasile Stroescu, având calitatea de deputat al județelor Tighina, Orhei, Lăpușna și Bălți din Basarabia, a fost ales să prezideze Primul Parlament al Tuturor Românilor, fiind considerat un mare înțelept român, care a luptat pentru realizarea idealului național, fiind în același timp și cel mai în vârstă dintre reprezentanții Sfatului Țării.

În discursul său prezentat în cadrul solemnității respective, este edificator ultimul mesaj:

„În viața noastră, în lucrările noastre, trebuie să avem inimă, gânduri și mâini curate.

În incinta acestui lăcaș (parlament) trebuie să intrăm ca în biserică în fața sfintei cuminecături.

Toate patimile, gândurile egoiste, urile să le lăsăm la pragul intrării și să intrăm cu gândul numai la binele și propășirea neamului românesc și țării noastre.

Să zicem cu toții: Așa o voim, așa Dumnezeu să ne ajute!”.

La data de 20 dec. 1919 Adunarea Constituantă a României a ratificat Unirea Necondiționată a Basarabiei cu Țara Mamă, iar raportul a fost conceput de Vasile Stroescu.

La inaugurarea monumentului de la Edineț a participat Excelența sa Petrișor Dumitrescu - Consul General al României la Bălți, PS Antonie - Episcopul de Bălti împreună cu un sobor de preoți și alți invitați. Bustul a fost instalat la inițiativa Asociației Monumentum, cu sprijinul Consiliului local Brânzeni și al domnului Ion Bîlba, de la Asociația Pârcova Nova.

Monumentul a fost ridicat inițial în 1934 în comuna Brânzeni în fața conacului lui Vasile Stroescu, însă a fost distrus după 1944 de bolșevici. Restabilirea acestui monument a durat aproape doi ani de zile.

„Eu îs cu totul la dispozițiunea Țării și a Neamului Românesc, cu mintea cât mi-a dat Dumnezeu, cu toată inima și cu toată mintea și cu toată averea mea. Eu țin la folosul națiunii, nu la fala mea.

Soarta poporului român din Basarabia, se află în mâinile noastre, să voim și vom face totul.”

                                         spunea Vasile Stroescu

Totodată, Asociația Monumentum este pe ultima sută de metri cu lucrările de edificare a bustului lui VASILE ȚANȚU, la rândul său un artizan al Marii Uniri, se anunță într-o altă postare a tânărului Oleg Chicu.

Dezvelirea și sfințirea bustului este preconizată pentru 1 decembrie 2022!

Pentru a acoperi toate cheltuielile mai avem nevoie de doar 2000 euro.

„Vă rugăm să ne ajutați la colectarea acestei sume! Fiecare donație este de mare ajutor!”, scriu organizatorii evenimentului.

Vasile Țanțu - Învățător, a fost prefect al județului Chișinău, deputat în Sfatul Țării, deputat în primul Parlament întregit al României și, în primul rând, „unul dintre cei mai vajnici luptători basarabeni pentru realizarea idealului național: Unirea”, spunea Ion Pelivan.