ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul General al Municipiului București a aprobat, marți, construirea a trei blocuri de 11, șapte și trei etaje lângă Muzeul Memorial Tudor Arghezi, pe strada Prinosului din București.

Până acum, în zonă se puteau construi doar case de două etaje. Muzeul Național al Literaturii Române și Muzeul Memorial Tudor Arghezi au transmis primăriei, încă din iunie 2012, o scrisoare prin care își arătau "totalul dezacord față de acest proiect".

Potrivit Planului Urbanistic Zonal "Str. Prinosului, nr. 13-15-17-19", la această adresă, aflată lângă Muzeul Memorial Tudor Arghezi, Silviu Stan, inițiatorul proiectului, vrea să construiască trei clădiri de trei, șapte și 11 etaje la doar 2,5 metri de gardul muzeului. 

Față de intrarea în casa memorială, corpul P+3E al ansamblului se află la o distanță de circa 55m, cel P+7E la 70m, iar cel P+11E la 90m. Toate corpurile de clădire sunt vizibile din incinta muzeului. Indicatorii urbanistici ceruți sunt: Procent de Ocupare al terenului = 75%; Coeficent de Utilizare al Terenului = 3,45; Înălțime maximă = Parter+ 3Eetaje - 7Eetaje - 11Etaje. 

Cele trei blocuri ar urma să adăpostească instituții publice, sedii de companii, ale unor organizații politice și profesionale, lăcașuri de cult, hoteluri, restaurante, dotări sportive, servicii, comerț, locuințe. Planul Urbanistic Zonal este realizat de Dacra Studio, potrivit B1 TV.

Direcția pentru Cultură a Municipiului București a acordat, fără condiționări, "avizul favorabil" pentru acest proiect în decembrie 2013. Muzeul Național al Literaturii Române și Muzeul Memorial "Tudor Arghezi" au transmis, însă, primăriei, încă din iunie 2012, o scrisoare prin care își arătau "totalul nostru dezacord referitor la planul menționat și, în același timp, profunda noastră indignare, deoarece se deformează și schimbă esential peisajul îndrăgit de unul dintre cei mai mari poeți ai României". 

"Pentru a cinsti patrimoniul nostru cultural, va solicităm în mod expres să nu aprobați acest proiect", se mai arată în scrisoarea trimisă de reprezentanții muzeului.