ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Banca Națională a României a anunțat că, începând de azi, va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint și o monedă din alamă, pentru colecționare, cu tema „100 de ani de când Ecaterina Teodoroiu a devenit prima femeie ofițer combatant din Armata Română”.

Tirajul este de:
– 200 monede din argint;
– 5.000 monede din alamă, de 50 bani, pentru colecționare.

Prețurile de vânzare sunt:
– 355,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broșura de prezentare;
– 9,50 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamă, de 50 bani, pentru colecționare.

Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a monedelor se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Iași și Timiș ale BNR.

Aversul monedei din argint redă un detaliu al medaliei „Virtutea Militară” de război, decorație care i-a fost acordată eroinei Ecaterina Teodoroiu, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „10 Lei” și anul de emisiune „2017”. 

Aversul monedei din alamă, pentru colecționare redă un detaliu al medaliei „Virtutea Militară” de război, decorație care i-a fost acordată eroinei Ecaterina Teodoroiu, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „50 BANI” și anul de emisiune „2017”.

Reversul comun al monedelor (din argint și din alamă) prezintă portretul Ecaterinei Teodoroiu și inscripția în arc de cerc „ECATERINA TEODOROIU”.
 
Caracteristicile tehnice ale monedelor sunt următoarele:
 
 
Monedele vor fi ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent. Monedele din argint vor fi însoțite de broșuri de prezentare (redactate în limbile română, engleză și franceză) ce includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.