ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ziua de 6 ianuarie marchează Botezul Domnului sau Boboteaza, moment care încheie ciclul sărbătorilor de iarnă, început cu praznicul Sfântului Nicolae.

Cu ocazia acestei sărbători, credincioșii primesc Agheazma Mare, pe care o pot consuma timp de opt zile consecutiv, Până la Odovania praznicului Botezului Domnului.

 „Această apă sfințită o singură dată pe an are o rânduială specială în sensul că se folosește doar în aceste opt zile de către credincioși dimineața în special înainte de mâncare după ce credincioșii și-au făcut rugăciunea iau puțină din această agheazmă. Sigur că în această perioadă se cere din partea credincioșilor ca să aibă o cuviință deosebită din punct de vedere spiritual pentru că această agheasmă este ca un medicament foarte puternic, dar trebuie ca omul să fie și pregătit ca să-l primească pentru că altfel nu-și are efectul dorit”, a explicat pentru TRINITAS TV Arhim. Dimitrie Irimia, informează Basilica.


Față de Agheazma mică, care poate fi consumată în fiecare zi a anului, agheasma mare nu poate fi consumată în celelalte zile, după Odovania praznicului Botezului Domnului, decât cu binecuvântarea duhovnicului.

Tot referitor la Agheazma mare, agenția de presă  a Patriarhiei Române informează credincioșii că este greșită concepția că 8 zile după Bobotează nu se spală întrucât sunt sfințite toate apele și nu are legătură cu creștinismul.

O altă concepție greșită și care nu are legătură cu tradiția Bisericii este cea legată de punerea, în Ajunul Bobotezei, de către fetele necăsătorite, a unui fir de busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul.