ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a participat astăzi, 1 aprilie 2016, la comemorarea victimelor masacrului de la Fântâna Albă, Ucraina, cu ocazia marcării a 75 de ani de la tragicul eveniment. Oficialul român a depus o coroană de flori la monumentul martirilor și a adresat un mesaj celor prezenți, se spune într-un comunicat al MAE.

"Marea lecție de istorie lăsată nouă de sutele de săteni din Valea Siretului, care au pierit aici acum 75 de ani, constă în puterea sacrificiului făcut pentru păstrarea identității naționale, a limbii și a credinței înaintașilor noștri. Să ne înclinăm deci în fața acestor martiri ai neamului românesc pe care-i pomenim astăzi și să facem din jertfa lor un reper moral pentru generațiile prezente și viitoare”, a spus demnitarul.
 
La monumentul din localitatea ucraineană Părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, împreună cu un sobor de preoți români și ucraineni, au săvârșit Slujba Parastasului. Părintele Arhimandrit a precizat faptul că anul acesta au venit aici foarte mulți tineri și vârstnici care au adus câte o floare și au aprins o lumânare, dar și reprezentanți ai celor două țări, scrie Basilica.ro

"Zeci de preoți din regiunea Cernăuți, cât și din țară, reprezentanți ai statului ucrainean și ai statului român, au venit pentru pomenirea celor care au murit pe locul acesta. După slujba parastasului copiii de aici au ținut un recital de versuri și de texte scrise de cei care au supraviețuit masacrului de la Fântâna Albă”, a subliniat starețul Mănăstirii Putna.
 
În urmă cu 75 de ani, pe 1 aprilie 1941,  3.000 de români au fost pur și simplu masacrați la Fântâna Albă, în Bucovina, pe teritoriul Ucrainei de astăzi, de către soldații sovietici.
 
 
 
 
 
 
Sursa imagini: mae.ro / basilica.ro