ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu ocazia Zilei Independenței României (proclamată pe 9 mai 1877 și ratificată de Parlament pe 10 mai 1877), jurnalista și publicista Irina Bazon a lansat un concurs cu o temă incitantă: „Fapte ale demnității din istoria românilor”. 

Cititorii sunt invitați să scrie un articol despre minimum trei (3) fapte sau momente demne ale istoriei naționale, în orice perioadă ar fi avut loc acestea și să trimită articolele la adresa irina.monica.b@gmail.com.
 
Condiții de participare
 
- Este de preferat ca faptele de demnitate la care vă veți referi să fie scrise în cuvintele voastre. Însă pot fi date și sub formă de citate din anumite cărți sau alte surse, dar să fie precizată obligatoriu sursa. Citatele relevante din documente sau din scrierile sau afirmațiile unei anumite personalități românești (sau despre acea personalitate) sunt binevenite; 

- Să fie fapte reale, documentate;

- Articolele pot fi trimise la adresa de mail irina.monica.b@gmail.com sau scrise, într-un singur comentariu, la secțiunea de comentarii de la articolul de pe blogul Irinei Bazon sau de de la acest articol de pe ActiveNews; 

- Toți cei care participă trebuie să trimită pe mail sau la comentarii, pe lângă numele lor, și o adresă de email (pentru a primi cadoul menționat mai jos), urmând ca persoanele câștigătoare să trimită ulterior pe mail restul datelor de contact. Cei care vor, pot menționa și vârsta și localitatea (însă acest lucru nu este obligatoriu); 

- Fiecare articol va fi postat ca articol separat, apoi promovat pe rețeaua Facebook. Cei care au cont pe Facebook sunt rugați să distribuie și ei articolul pe wall-ul personal, inclusiv pe grupuri din care fac parte, pentru a spori astfel numărul de accesări; 

- câștigătorii se vor stabili în funcție de numărul de accesări. De aceea este recomandabil să le faceți cunoscute distribuind pe rețeaua Facebook articolul cu faptele dvs. care va fi publicat pe blog. Numărul de accesări va fi contorizat pe blog, prin butonul de Facebook.
 
IMPORTANT:  persoanele care vor să participe trebuie să urmărească ce a apărut deja pe blog, pentru ca faptele pe care le vor trimite să nu coincidă cu ceea ce a fost deja publicat. 

Au fost deja publicate: 1. Ferdinand Întregitorul; 2. Regina Maria, „mama răniților”; 3. Faptele de eroism ale preoților de pe front în Războiul pentru Reîntregirea Neamului; 4. Generalul-erou Ioan Dragalina; 5. Ecaterina Teodoroiu, eroină a României Mari; 6. Folclorul românesc și mișcarea de unificare națională (cum a pledat Ion I.C. Brătianu pentru cauza românilor, punând pe masa tratativelor cele 10 volume masive ale monumentalei lucrări „Proverbele românilor”, alcătuită de folcloristul Iuliu A. Zanne); 7. Măriuca, fetița-eroină în luptele de la Mărășești; 8. Universitatea din Cluj. Dăruirea de sine și devotamentul față de țară a intelectualității românești, în urma Unirii; 9. George Enescu, alături de răniți și orfani în timpul Marelui Război. Alina suferințe, redeștepta speranțe cu vioara sa; 10. Eminescu, luptător pentru împlinirea idealului de unire – Serbarea de la Putna; 11. Unirea Bucovinei cu Regatul României. Iancu Flondor, unul dintre ctitorii României Mari; 

Fapte ale demnității românești legate de apărarea și mărturisirea credinței ortodoxe: 12. „Marturie a Sfantului Ierarh Petru Movila, Mitropolitul Kievului despre Dreptcredinciosul voevod Mihai Viteazul si adeverirea dreptei credințe”; 13. Martiriul sfinților mucenici Constantin Brâncoveanu-Voievod, cu fiii săi, Constantin, Ștefan, Radu, Matei și cu Ianache, rudenia sa; 14. Sfântul Atanasie Todoran, apărător al Ortodoxiei și neamului românesc. 

Sunt foarte multe fapte ale demnității în istoria românilor, trebuie să le promovăm, pentru a ajunge cunoscute de cât mai mulți români. Haideți să încercăm să ajungem, până pe 16 august, până la 100 de fapte ale demnității din istoria noastră! Puteți să vă gândiți, de exemplu, și la alte fapte sau personalități ori eroi din perioadele la care m-am referit deja – de pildă, alte fapte din lupta lui Eminescu pentru idealul unirii, fapte de cinste ale unor mari români în perioada interbelică, alte personalități care au avut un rol important în unirea Bucovinei, fapte și mari români implicați în unirea celorlalte provincii – Transilvania, Basarabia etc. 

Dar puteți acoperi și alte epoci ale istoriei noastre. Epoca medievală, Al Doilea Război Mondial, lupta celor care au pătimit pentru apărarea credinței și demnității neamului nostru în perioada comunistă, eroii Revoluției etc.

Cei care participă trebuie să trimită, pe lângă articolul cu care participă la concurs, numele, prenumele, vârsta și localitatea. Adresa este: irina.monica.b@gmail.com.

Fiecare articol ce va participa în concurs va fi publicat pe siteul irinamonica.wordpress.com, pentru a fi distribuit pe facebook. Câștigătorii vor fi aceia dintre dumneavoastră ce vor strânge cele mai multe vizualizări(like and share) pe facebook.

Concursul se va încheia pe data de 16 august, ziua prăznuirii Sfinților Martiri Brâncoveni, modele ale jertfelniciei, curajului și martiriului, icoane care au înnobilat și înfrumusețat chipul neamului nostru și care peste veacuri ne-au rămas călăuză și întărire în lupta noastră pentru apărarea credinței și a ființei românești. Până la această dată puteți trimite și puteți distribui/promova faptele de demnitate din istoria noastră pe care aveți ocazia de a le readuce în memoria românilor prin acest concurs.

Răsplata: toți participanții vor primi câte două cărți în format PDF la alegere din lista de mai jos (pe care o puteți consulta și AICI: Lista de cărți pentru concurs). Iar câștigătorii vor primi următoarele premii:

Premiul I: 4 cărți în format pdf (la alegere, din lista menționată), o carte în format tipărit (la alegere, din lista menționată), cartea Aspazia Oțel Petrescu – Interviuri (Fundația Iustin Pârvu, 2018), colecția de cântece patriotice „Nu uita că ești român” (corul Mănăstirii Putna) și 100 lei (sumă oferită de Impalatore Travel,   Impalatore Stema Marepartener al concursului).

Premiul II: 4 cărți în format pdf (la alegere, din lista menționată), cartea Aspazia Oțel Petrescu – Interviuri (Fundația Iustin Pârvu, 2018), o carte în format tipărit (la alegere, din lista menționată), colecția de cântece patriotice „Nu uita că ești român” (corul Mănăstirii Putna).

Premiul III: 4 cărți în format pdf (la alegere, din lista menționată), cartea Aspazia Oțel Petrescu – Interviuri (Fundația Iustin Pârvu, 2018), colecția de cântece patriotice „Nu uita că ești român” (corul Mănăstirii Putna).

Toți participanții își pot alege câte două cărți în format pdf în afară de cele de tip „ebook”.

Câștigătorii premiilor își pot alege câte un ebook (care este tot o carte în format electronic, ce va fi achiziționată dintr-un magazin virtual) în locul unei cărți în format PDF.

„Având în vedere că suntem în anul Centenarului Marii Uniri, suntem datori ca măcar în acest an să ne cercetăm mai mult istoria și să ne cinstim cu mai multă atenție și recunoștință strămoșii, să cunoaștem mai multe despre modul cum au rezistat și cum s-au jertfit pentru a birui vitregia istoriei, fiindcă, altminteri, astăzi nu am mai fi existat ca neam și țară. Nu degeaba spunea Gheorghe I. Brătianu despre acest popor că este „o enigmă și un miracol istoric”. Astăzi, într-o lume a relativismului valoric, a confuziei morale și identitare, trebuie să ne reamintim acele fapte de demnitate ale neamului nostru și să le avem mereu înainte ca pe niște icoane ale sufletului românesc.

Războiul ce se duce astăzi are scopul de a ne face să ne lepădăm de aceste icoane, sau de a le șterge din sufletul și memoria noastră. Și astăzi părem un popor rămas singur, părăsit de propriii lui conducători, care au ajuns tot mai străini sufletește de cei pe care pretind că îi reprezintă. Relevant este acest fapt care constituie antipodul faptelor de demnitate ale înaintașilor: amânarea la nesfârșit a Referendumului pentru familie. Însă nu avem motive pentru a rămâne și izolați unii față de ceilalți, dimpotrivă! Și să nu uităm: cu noi este Dumnezeu. Astăzi avem nevoie, mai mult decât oricând, să fim împreună, noi cei care încă mai avem o conștiință de creștini și de români. Să ne unim forțele, fie și prin asemenea mici demersuri, cum este un astfel de concurs”, a menționat Irina Bazon.
 
Lista cărților din care puteți alege premiul:
 
Ioan-Aurel Pop – Istoria, adevărul și miturile, Editura Enciclopedică, București, 2014 (format tipărit), București, 2002 (format pdf).

Ioan-Aurel Pop – Istoria românilor, Editura Litera, 2010 (192 p.) (format tipărit).

Ioan Aurel Pop – Transilvania, starea noastră de veghe, Editura Școala Ardeleană, 2016 (format tipărit).

Nicolae Iorga, Din faptele străbunilor. Povestiri ale cronicarilor, Tipografia Societății „Neamul Românesc”, Vălenii de Munte, 1909 (format PDF; sau format tipărit – Editura Hyperion, Chișinău, 1991, 170 p.).

Nicolae Iorga, Bizanț după Bizanț, Editura Enciclopedică, 1972 (format pdf sau format tipărit).

Nicolae Iorga – Voința obștii românești (scrieri ale istoricului dintre anii 1914-1918), Editura Militară, 1983 (format tipărit sau format PDF).

Nicolae Iorga – Istoria lui Ștefan cel Mare, povestită neamului românesc de N. Iorga, Editura Minerva, 1904, 364 p. (format PDF, copie după prima ediție; sau format tipărit – Editura pentru Literatură, 1966).

„Letopisețul de când s-a început Țara Moldovei”: Letopisețul lui Ștefan cel Mare, Editura Academiei Române, București, 2006 (format pdf).

Nicolae Iorga – Istoria lui Mihai Viteazul, Editura Militară, 1968, sau Biblioteca pentru Toți, 1979 (format tipărit; sau format PDF – Tipografia „Cultura neamului românesc”, 1919).

Nicolae Bălcescu – Românii supt Mihai-Voievod Viteazul, Editura Minerva, 1970 (format tipărit; sau format PDF – Pașopt Scriptorium, 2017).

Nicolae Iorga – Istoria românilor pentru poporul românesc, Editura Uniunea Scriitorilor, Chișinău, 1992 (format tipărit); Editura Datina Românescă, Vălenii-de-Munte, 1926 (format PDF).

Nicolae Iorga – Viața și domnia lui Constantin-Vodă Brâncoveanu, Tipografia „Neamul Romănesc”, Vălenii de Munte, 1914 – prima ediție, cu ilustrații (format PDF).

G. I. Brătianu – O enigmă și un miracol istoric: poporul român, Fundația pentru literatură și artă „Regele Carol II”, București, 1940 (PDF; sau format tipărit: Editura Științifică și Enciclopedică, 1988).

Constantin Kirițescu – Istoria războiului pentru întregirea României: 1916-1919, Editura Casei Școalelor, Tipografia „România Nouă”, București, 1922 (format pdf), 655 p.

Nicolae Iorga – România mamă a unității naționale. Cum era până la 1918, vol. I – România „Munteană”, vol. II – Moldova și Dobrogea, București, 1940 (pdf; sau tipărit – Editura Minerva, 1972).

Nicolae Iorga – Istoria românilor prin călători, Editura Eminescu, 1981, 706 p. (format tipărit. Sau PDF: Editura Scriptorium, 2017).

Nicolae Iorga – Studii asupra Evului Mediu românesc, Editura Științifică și Enciclopedică, 1984 (format tipărit).

Nicolae Iorga – Istoria românilor și a civilizației lor, Editura Fundației „Ferdinand I”, București, 1929 (PDF).

A. D. Xenopol – Istoria românilor din Dacia traiană (13 volume), Cartea Românească, București, 1925-1930 (format PDF, unul dintre cele 13 volume: vol. 1: Dacia ante-romană și Dacia romană; vol. 2: Năvălirile barbare; vol. 3: Primii domni și vechile așezăminte; 4: Epoca lui Ștefan cel Mare; 5: Epoca lui Mihai Viteazul, 6: Lupta contra elementului grecesc; vol. 7: De la Matei Basarab și Vasile Lupu până la Brâncovanu; 8: Domnia lui C. Brâncovanu: 1689-1714; 9: Mavrocordații: 1711-1749; 10: Istoria Țărilor Române dela Pacea de la București până la răsturnarea fanarioților; 11: Istoria politică a Țărilor Române de la 1822-1848; 12: Revoluția din 1848; 13: Domnia lui Cuza Vodă : 1859-1866).

Vasile Pârvan – Getica. O protoistorie a Daciei, Editura Cultura națională, București, 1926 (format PDF).

Nicolae Iorga – Istoria românilor în chipuri și icoane, Editura Ramuri, Craiova, 1921 (format PDF; și format tipărit – Editura Humanitas, 1992).

Nicolae Iorga – Istoria românilor (10 volume), Editura Univers Enciclopedic, București, 2014, format tipărit (unul dintre cele 10 volume: vol. 1: Strămoșii; vol. 2: Oamenii pământului; vol. 3: Ctitorii; 4: Cavalerii; 5: Vitejii; vol. 6: Monarhii; 7: Reformatorii; 8: Revoluționarii; 9: Unificatorii; 10: Întregitorii).

Nicolae Iorga, Istoria Bisericii românești și a vieții religioase a românilor, Editura Tipografia „Neamul Românesc”, Vălenii de Munte, 1908, două volume (format PDF).

Nicolae Iorga – Locul românilor în istoria universală, Editura Științifică și Enciclopedică, 1985 (format printat).

Nicolae Iorga – Oameni cari au fost, Editura Militară, 1975 (format pdf).

Ștefan Ciobanu (istoric și academician român din interbelic) – Unirea Basarabiei. Studiu și documente cu privire la mișcarea națională din Basarabia în anii 1917-1918, Cartea Românească, București, 1929 (format pdf).

Dimitrie Cantemir – Descrierea Moldovei, Editura Semne, 2004 sau Editura Minerva, 1976 (format tipărit).

Dimitrie Cantemir – Hronicul vechimei a Romano-Moldo-Vlahilor, Operele Principelui Dimitrie Cantemir, tipărite de Societatea Academică Română, 1901 (format pdf).

Nicolae Densușianu – Revoluția lui Horea în Transilvania și Ungaria, 1784-1785, Tipografia Românul Carol Göbl, 1884 (format PDF, copie după prima ediție), 543 p.

Diaconul Coresi – Carte cu învățătură (1581), publicată de Sextil Pușcariu și Alexie Procopovici, Atelierele Grafice Socec & Co., 1914 (PDF).

Biblia de la București (1688), sau Biblia lui Șerban Cantacuzino, prima traducere completă a Bibliei în limba română (format PDF).

Sextil Pușcariu – Limba română. Privire generală, Fundația pentru literatură și artă „Regele Carol II”, 1940 (pdf).

Pr. Prof. Dumitru Stăniloae – Uniatismul din Transilvania. Încercare de dezbinare a poporului român, București, 1973 (format PDF).

Nicolae Iorga – Sate și preoți din Ardeal (înainte și după Marea Unire), Institutul de Arte Grafice Caröl Gobl, Bucureşti, 1902 (pdf – copie după prima ediție. Sau tipărit: Editura Saeculum, 2007).

Petre P. Panaitescu – Începuturile și biruința scrisului în limba română, Editura Academiei, 1965 (format PDF).

Petre P. Panaitescu – Mircea cel Bătrân, Casa Școalelor, București, 1944 (pdf).

4 august 1919 – Armata română ocupă Budapesta (album fotografic) (format PDF).

Ion Nistor – Istoria Basarabiei, Cartea Moldovenească, Chișinău, 1991 (format tipărit sau format pdf).

Ion Nistor – Istoria Bucovinei, Editura Humanitas, București, 1991 (tipărit).

Constantin Brâncoveanu – volum colectiv, prilejuit de împlinirea a 300 de ani de la urcarea pe tronul Țării Românești a lui Constantin Brâncoveanu. Coordonatori: Paul Cernovodeanu și Florin Constantiniu, Editura Academiei, 1989 (format PDF) (contribuie și istoricul Ioan-Aurel Pop, cu studiul „Domnia lui Constantin Brâncoveanu și românii din Transilvania – realitate istorică și reflectare in istoriografia românească transilvăneană din secolul XVIII”).

Florin Constantiniu, O istorie sinceră a poporului român, Editura Univers Enciclopedic, București, 2011 (format tipărit).

Ioan Aurel Pop – Istoria Transilvaniei medievale: de la etnogeneza românilor până la Mihai Viteazul – curs, Editura Presa Universitară Clujeană, 1997 (format pdf).

Ioan-Aurel Pop – Biserică și stat în Evul Mediu. Întemeierea mitropoliilor Țării Românești și Moldovei, Caietele David Prodan, 1994 (studiu, pdf).

Ioan-Aurel Pop – Autoritatea domnescă și întinderea teritorială a Țării Românești în timpul lui Mircea cel Bătrân (1386-1418), Studia Univ. Babeș-Bolyai. Historia, XXXI, 2, 1986 (studiu, pdf).

Ioan Scurtu – Istoria românilor în timpul celor patru regi (1866-1947), Editura Enciclopedică, București, 2004 (format pdf, unul din cele trei volume: vol 1:Carol I; vol. 2: Ferdinand I; vol. 3: Carol al II-lea; vol 4: Mihai I).

Ioan Scurtu, Politică și viață cotidiană în România secolului al XX-lea și începutul celui de–al XXI–lea, Editura Mica Valahie, 2012 (ebook).

Principesă și monahie: Domnița Ileana – Maica Alexandra, Editura Sophia, 2011 (format tipărit sau pdf).

Ilieana, principesă de România, Trăiesc din nou, Editura Humanitas, 2011 (pdf).

Regina Maria – Povestea vieții mele, Editura „Adevărul”, 1938 (format PDF), trei volume.

Mircea Ciobanu – Convorbiri cu Regele Mihai I al României, Editura Humanitas, 1992 (format tipărit).

Constantin C. Giurescu – Istoria românilor din cele mai vechi timpuri până la moartea regelui Carol I, Editura Cugetarea – Georgescu Delafras, București, ediția a treia, 1946 (format PDF).

Constantin C. Giurescu – Istoria romanilor pentru clasa a VIII-a secundară, Editura Cugetarea – Georgescu Delafras, București, 1939 (format PDF).

Constantin C. Giurescu – Transilvania în istoria poporului român, Editura Științifică, 1967 (format tipărit).

Miracol ‘89. „Vom muri și vom fi liberi”. Eroi și martiri (1989 – 2009), lucrare tipărită cu binecuvântarea Patriarhului Teoctist, Editura ASA, 2009 (format PDF).

Maria Ioniță – Din activitatea Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române în timpul Primului Război Mondial (studiu, PDF).

Constantin C. Giurescu, Dinu C. Giurescu, Scurtă istorie a românilor, Editura Științifică și Enciclopedică, 1977, 424 p. (format tipărit).

Dinu C. Giurescu, Falsificatorii. Alegerile din 1946, Editura Enciclopedică, 2015 (format tipărit).

Dinu C. Giurescu, Lichidatorii. România în 1947, Editura Enciclopedică, 2010 (format tipărit).

Alex Mihai Stoenescu – Istoria loviturilor de stat în România (1921-1999), Editura Rao, 2010 (vol. I: „Revoluție și francmasonerie”; vol. II: „Eșecul democrației românești”; vol. III: „Cele trei dictaturi”; vol. IV: „Revoluția din decembrie 1989”) – format PDF.

Mircea Platon – Cine ne scrie istoria, Editura Timpul, 2017 (ebook).

Mircea Platon – Elitele și conștiința națională, Editura Contemporanul, 2017, 418 p. (format tipărit).

Ionuț Butoi – Mircea Vulcănescu. O microistorie a interbelicului românesc, Editura Eikon, București, 2015, 388 p. (format tipărit).

Daniel Focșa – Aviatori de altădată, Editura Institutul European, 2012 (format tipărit).

Daniel Focșa – Escadrila albă, Editura Institutul European, 2013 (format tipărit).

Daniel Focșa – Dan Vizanty, destinul unui pilot de vânătoare, Editura Institutul European, 2010 (format tipărit).

Daniel Focșa – Ioan Di Cesare. Un aviator de elită în arhivele Securității,Editura Institutul European, 2016 (format tipărit).

Ioan Bucur – Sfinții Martiri Brâncoveni. Icoana vechii lumi românești, Editura Cuvântul Ortodox, 2014 (format tipărit).

Doamna Maria Brâncoveanu, tainica biruință a lacrimilor, Editura Sophia, 2014 (format tipărit).

Măria sa, Neagoe Basarab… Însemnările Monahiei Platonida, Doamna Despina a Țării Românești, Editura Bonifaciu, 2012 (format tipărit).

Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său, Teodosie (format tipărit sau format PDF).

Volume despre Ștefan cel Mare publicate de Mănăstirea Putna: Ștefan cel Mare și Sfânt, atlet al credinței creștine, 2004, 669 p., carte tipărită cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Pimen; Ștefan cel Mare și Sfânt. 1504-2004. Biserica. O lecție de istorie, 2004, 265 p., carte tipărită din inițiativa și sub îndrumarea Înalt Prea Sfințitului Pimen; Ștefan cel Mare și Sfânt. 1504-2004. Portret în istorie, Mănăstirea Putna, 2003, 618 p.; Ștefan cel Mare și Sfânt. 1457-1504. Portret în legendă, Mănăstirea Putna, 2011, 216 p. (format PDF).

Ioan Vlăducă – Pagini din istoria neamului românesc, Editura Fundația Iustin Pârvu, 2012 (format tipărit).

Simion Mehedinți – Creștinismul românesc. Adaos la Caracterizarea etnografică a poporului român, Editura Fundația Anastasia, 1995 (format PDF).

Mircea Vulcănescu – Dimensiunea românească a existenței, Editura Eikon, 2009 (format tipărit).

Constantin Noica – Sentimentul românesc al ființei, Editura Eminescu, 1978 (format tipărit sau format pdf).

Constantin Noica – Pagini despre sufletul românesc, Editura Humanitas, 1991 (format tipărit sau format pdf).

Pr. Prof. Dumitru Stăniloae – Ortodoxie și naționalism, Editura Supergraph, 2011 (format PDF).

Pr. Prof. Dumitru Stăniloae – Reflecții despre spiritualitatea poporului român, Editura Elion, București, 2004 (format PDF).

Pr. Prof. Dumitru Stăniloae – De ce suntem ortodocși, articol în revista Teologie și viață, nr. 4-8, 1991 (format pdf).

Ovidiu Papadima – O viziune românească a lumii, Editura Saeculum, 2009 (format tipărit sau format pdf).

Mihai Eminescu, Scrieri politice; Opere – Publicistica (format pdf).

Mihai Eminescu, Patologia societății noastre. Articole politice, Editura Vremea, 1998 (format tipărit).

Miruna Lepuș – Despre Eminescu și ce am învățat descoperindu-l, Editura Vremea, 2008 (format tipărit).

Nicolae Georgescu – Eminescu, după marea scanare, Editura Scara, 2016 (format tipărit).

Nicolae Georgescu – Cartea trecerii. Boala și moartea lui Eminescu, Editura Babel, 2012 (format pdf).

Mărturisitorii din închisorile comuniste. Minuni. Mărturii. Repere, Editura Areopag, 2010 (format tipărit).

Ilie Bădescu – Cu fața spre Bizanț, Editura Mica Valahie, București, 2011 (ebook).

Ilie Bădescu – Lumea derealizată. Cultura nihilismului și statul magic (curs); Scenariul lumii în Sfânta Scriptură. Noopolitica și „marile spații” (curs) (format PDF).

Mircea Platon, Gheorghe Fedorovici – Măsura vremii. Îndemn la normalitate, Editura Predania, 2009 (format tipărit sau format PDF).

Ovidiu Hurduzeu, Mircea Platon – A treia forță. România profundă, Editura Logos, 2008 (format tipărit sau PDF).

Petru Demetru Popescu – Viețile voievozilor, domnitorilor si regilor poporului român, Editura Virtual, 2011 (ebook).

Petru Demetru Popescu – Istoria românilor pentru toți copiii, Editura Virtual, 2011 (ebook).

Petru Demetru Popescu – Inimi de viteji, Editura Virtual, 2011 (ebook).

Petru Demetru Popescu – Istoria pentru copii. Povestiri strămoșești, Editura Virtual, 2011 (ebook).

Petru Demetru Popescu – Legende și povestiri istorice (vol. I, vol. II), Editura Virtual, 2011 (ebook).

Petru Demetru Popescu – Istoria românilor pentru mintea și inima copiilor. Nemuritorii, Editura Virtual, 2011 (ebook).

Constantin C. Giurescu, Istoria pădurii românești din cele mai vechi timpuri până astăzi, Editura Ceres, București, 1976 (format PDF).