Pe 26 ianuarie se împlinesc 102 ani de la nașterea primului președinte al României, Nicolae Ceaușescu. Cu această ocazie am decis să vă prezentăm un episod mai puțin cunoscut din timpul în care acesta a condus România.

Astfel, în 1977, în plină eră a ateismului de stat, Nicolae Ceaușescu face o vizită la Iași. În timpul vizitei, mulțimea se îmbulzește pentru a-l vedea cât mai de aproape pe liderul comunist, pentru a-i vorbi sau pentru a-i lăsa scrisori cu diferite doleanțe.

Un cuplu îi cere lui Ceaușescu să le creștineze copilul, iar răspunsul președintelui a fost unul neașteptat.

„A urmat vizita în cvartalul de locuințe cu probleme. O mare de oameni se bulucea, forțând cordonul de militari din trupele de Securitate, așa-numiții „jaloneri”, să ajungă la Nicolae Ceaușescu cu scrisorile în mână. Președintele a intervenit imediat: „Neagoe, dă ordin să se preia toate scrisorile”. Marin Neagoe era aghiotantul principal, șeful escortei prezidențiale. Coloana a încetinit și vrafuri-vrafuri, scrisorile erau depuse chiar pe bancheta din spate a autoturismului de teren ARO decapotat. Ca din senin, apare o familie, soț și soție, aceasta cu un sugar în brațe. Nicolae Ceaușescu cere șoferului să oprească. Femeia cu copilul începe: „Conașule, domnule Ceaușescu, dacă ne-ai dat casă, nu ai vrea mata cu doamna să ne creștinați puradelul, să aibă parte de noroc pe lume?”. Nicolae Ceaușescu, zâmbind, îi zice: „O să-i trimit un cadou la botez. Reține, Neagoe, Iliescu, să te ocupi personal”. ” 

 Episodul a fost povestit de către Generalul (r) Aurel Rogojan, în volumul „Puterea umbrei: General brg (r) Aurel I Rogojan față în față cu Dan Andronic, pagina 521, apărut la Editura Proema în 2019.