Muzeul Național de Istorie a României a readus în țară două monumente epigrafice, reprezentând tabulae din bronz care conțin legile municipiului Troesmis(județul Tulcea), emise în timpul împăratului Marcus Aurelius (161 - 180 d.Hr).

Artefactele, furate din România în 2002, reprezintă "cel mai important document scris aparținând istoriei noastre vechi". Cele două table din bronz reprezintă „legea municipală a unui oraş roman”, și erau aplicabile municipiului roman Troesmis, actualul Iglița, din județul Tulcea.

Documentul este datat între anii 177-180, pe vremea împăratului Marcus Aurelius și nu este complet. Aceasta nu este o noutate, deoarece nicio o lege municipală nu s-a păstrat complet până în zilele noastre.

Printre previziunile conținute pe plăci se numără:
condițiile care trebuiau să fie îndeplinite de cetățenii care solicitau o magistratură sau o funcție preoțească; reglementarea modului de votare al magistraților și pedepsele date celor care o încălcau;
reglementarea modului de votare a magistraților și pedepsele date celor care o încălcau;
criteriile de selectare a solilor municipiului și regulile pe care aceștia trebuiau să le respecte.
 
FOTO: Alex Rădescu
 
 Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews