„Eludarea controlului sovietic era prioritatea principală a celei mai mari părți a elitei comuniste din România chiar și înainte de moartea lui Stalin, în martie 1952. Unul dintre principalele motive era ostilitatea pe care Rusia bolșevică o nutrea față de prezența însăși a României în cadrul Cominternului unde, în 1924-1943, autoritățile de la Moscova ordonaseră tuturor membrilor acestuia să militeze și să acționeze pentru distrugerea statului român. Două decenii de cooperare și de operațiuni antiromânești lăsaseră o amprentă notabilă asupra mentalității celorlalți lideri comuniști. Când au preluat puterea în țările comuniste din Europa de Est, foștii cominterniști au continuat să manifeste aceleași atitudini șovine la adresa românilor”, afirmă istoricul american Larry Watts într-o prezentare a celei mai recente lucrări a sa, „Oaia albă în turma neagră. Politica de securitate a României” (Editura Rao, București, 2018). Despre aceasta și despre ultimii 100 de ani din Istoria României se va dezbate la Conferința publică de Centenar a Institutului de Sociologie al Academiei Române, joi, 29 Noiembrie 2018, începând cu ora 14.00, la sediul de la Casa Academiei,din Calea 13 Septembrie Nr. 13, Etaj 4, București, Sala de Conferințe „Dimitrie Gusti”.

„[Romanii sunt] un popor fără istorie… destinați sa piară în furtuna revoluției mondiale… [ei sunt] suporteri fanatici ai contrarevoluției și [vor ] rămâne astfel până la extirparea sau pierderea caracterului lor național, la fel cum propria lor existență, în general, reprezintă prin ea însăși un protest contra unei mărețe revoluții istorice… Dispariția lor de pe fața pământului ar fi un pas înainte.” scriau Marx și Engels într-un articol din 1849 intitulat „Lupta maghiarilor” scos la lumină într-una din cărțile de referință ale profesorului american, în prezent cercetător al Academiei Române.

Analistul de politică internațională Corneliu Vlad și profesorul Ilie Bădescu, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Sociologie, vor vorbi despre România la Centenar alături de invitatul special dr. Larry Watts. Intrarea este liberă, informează revista Sociologia-Azi.

Evenimentul Facebook aici

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews