ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Eludarea controlului sovietic era prioritatea principală a celei mai mari părți a elitei comuniste din România chiar și înainte de moartea lui Stalin, în martie 1952. Unul dintre principalele motive era ostilitatea pe care Rusia bolșevică o nutrea față de prezența însăși a României în cadrul Cominternului unde, în 1924-1943, autoritățile de la Moscova ordonaseră tuturor membrilor acestuia să militeze și să acționeze pentru distrugerea statului român. Două decenii de cooperare și de operațiuni antiromânești lăsaseră o amprentă notabilă asupra mentalității celorlalți lideri comuniști. Când au preluat puterea în țările comuniste din Europa de Est, foștii cominterniști au continuat să manifeste aceleași atitudini șovine la adresa românilor”, afirmă istoricul american Larry Watts într-o prezentare a celei mai recente lucrări a sa, „Oaia albă în turma neagră. Politica de securitate a României” (Editura Rao, București, 2018). Despre aceasta și despre ultimii 100 de ani din Istoria României se va dezbate la Conferința publică de Centenar a Institutului de Sociologie al Academiei Române, joi, 29 Noiembrie 2018, începând cu ora 14.00, la sediul de la Casa Academiei,din Calea 13 Septembrie Nr. 13, Etaj 4, București, Sala de Conferințe „Dimitrie Gusti”.

„[Romanii sunt] un popor fără istorie… destinați sa piară în furtuna revoluției mondiale… [ei sunt] suporteri fanatici ai contrarevoluției și [vor ] rămâne astfel până la extirparea sau pierderea caracterului lor național, la fel cum propria lor existență, în general, reprezintă prin ea însăși un protest contra unei mărețe revoluții istorice… Dispariția lor de pe fața pământului ar fi un pas înainte.” scriau Marx și Engels într-un articol din 1849 intitulat „Lupta maghiarilor” scos la lumină într-una din cărțile de referință ale profesorului american, în prezent cercetător al Academiei Române.

Analistul de politică internațională Corneliu Vlad și profesorul Ilie Bădescu, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Sociologie, vor vorbi despre România la Centenar alături de invitatul special dr. Larry Watts. Intrarea este liberă, informează revista Sociologia-Azi.

Evenimentul Facebook aici