ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Clopotul lui Horea, zece icoane ce datează din anul 1760, două sfeșnice și sfânta masă de la biserica veche sunt expuse la Parohia din Albac „pentru mângâierea sufletească” a credincioșilor și a pelerinilor care vizitează Țara Moților”, a declarat preotul paroh. Gavril Trifa, scrie Basilica.

Despre aceste importante valori patrimoniale și liturgice, părintele paroh a spus că „au fost păstrate așa cum ni le-au lăsat înaintașii” și că a încercat, prin expunerea obiectelor „să cinstească memoria marelui Horea”.

Potrivit sursei citate, toate aceste vestigii au fost așezate într-un edificiu construit pe locul bisericii ridicate de conducătorul Răscoalei de la 1784, locaș aflat în prezent în orașul Băile Olănești.

Edificiul a fost binecuvântat, duminică, de Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei, la finalul liturghiei oficiate în noua biserică din Albac.

Clopotul lui Horea din Albac (Vasile Nicola Ursu, pe numele real), unul dintre conducătorii Răscoalei țărănești din 1784-1785, a răsunat pentru prima dată pe la mijlocul anilor 1600. Clopotul a fost fabricat la Viena, iar pe el sunt gravate cuvintele: „Acesta este clopotul cu care Horea a dat signalul de luptă”.