Clopotul lui Horea, zece icoane ce datează din anul 1760, două sfeșnice și sfânta masă de la biserica veche sunt expuse la Parohia din Albac „pentru mângâierea sufletească” a credincioșilor și a pelerinilor care vizitează Țara Moților”, a declarat preotul paroh. Gavril Trifa, scrie Basilica.

Despre aceste importante valori patrimoniale și liturgice, părintele paroh a spus că „au fost păstrate așa cum ni le-au lăsat înaintașii” și că a încercat, prin expunerea obiectelor „să cinstească memoria marelui Horea”.

Potrivit sursei citate, toate aceste vestigii au fost așezate într-un edificiu construit pe locul bisericii ridicate de conducătorul Răscoalei de la 1784, locaș aflat în prezent în orașul Băile Olănești.

Edificiul a fost binecuvântat, duminică, de Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei, la finalul liturghiei oficiate în noua biserică din Albac.

Clopotul lui Horea din Albac (Vasile Nicola Ursu, pe numele real), unul dintre conducătorii Răscoalei țărănești din 1784-1785, a răsunat pentru prima dată pe la mijlocul anilor 1600. Clopotul a fost fabricat la Viena, iar pe el sunt gravate cuvintele: „Acesta este clopotul cu care Horea a dat signalul de luptă”.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews