ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vestigiile istorice de pe teritoriul ţării noastre sunt lăsate uitării. Urmele înaintaşilor care au apărat cu propria viaţă aceste locuri sunt neinteresante.

Ultimul exemplu în acest sens sunt cetăţile medievale ale lui Gelu şi Menumorut din Dăbâlna şi Biharia, lăsate de izbelişte către autorităţi. Iată cum descrie Daniel Roxin ce a găsit în Transilvania, acolo unde se afla pentru investigații și filmări la noul documentar la care lucrează.

"Imaginați-vă: avem identificate clar cetățile conducătorilor valahilor (românilor) din secolele IX-X – Gelu, Glad și Menumorut – cei care AU FOST AICI, ÎN TRANSILVANIA, atunci când au venit ungurii, lucru recunoscut chiar de istoricii maghiari medievali și, în loc să faci obiective turistice din ele, să le promovezi ca dovezi ale primordialității românilor în Transilvania, tu, Stat Român, tu, Minister al Culturii, tu, Autoritate Locală îți bați joc de aceste obiective arheologice de o uriașă importanță pentru români. Nu numai că nu există indicatoare care să îți arate drumul către ele, nu numai că nu există măcar un singur panou lângă aceste cetăți care să vorbească turistului despre istoria lor, dar, mai mult decât atât, în cetatea lui Menumorut din Biharia (județul Bihor) este amenajat un TEREN DE FOTBAL și câteva clădiri, probabil vestiare, iar în cetatea lui Gelu din Dăbâca (județul Cluj) SE CULTIVĂ PORUMB, adică, cu alte cuvinte, se ară cu plugul!!!", scrie Roxin pe www.cunoastelumea.ro
 

Cetatea lui Gelu din lanul de porumb. FOTO: www.cunoastelumea.ro
 


Cetatea lui Menumorut de lângă terenul de fotbal. FOTO: www.cunoastelumea.ro