Cum s-a distrus una dintre cele mai cunoscute cetăți din România: Am transformat-o într-un coteț. Pierdem o bijuterie

Ioan Opriș, responsabil științific Limes: „Este o problemă legată de anumite tipuri de zidărie care trebuiau făcute într-un anumit fel și nu în alt fel.”
Valentin Coman, documentarist turistic, a spus pentru Digi 24: „Am început să refacem o cetate și am transformat-o într-un coteț care nu poate fi introdusă pe lista UNESCO, pierdem o bijuterie a Dobrogei.”
Membrii Comisiei Naționale susțin că cetatea Capidava și-a pierdut autenticitatea. Cea mai mare problemă ar fi legată însă de micul port antic care a existat în apropierea cetății. Acesta era un cheu, unde acostau navele în antichitate. Specialiștii susțin însă că a fost înălțat exagerat de mult iar acum arată ca un zid de apărare.
Cetatea nu mai poate fi înscrisă în patrimoniul UNESCO în asemenea condiții, spun cei de la minister.
Proiectul e în valoare de 16 milioane de euro, fonduri europene. Din cauza problemelor pe care firma câștigătoare le-a avut cu legea, de zece luni nu s-a mai lucrat deloc acolo. Consiliul Județean va organiza acum o nouă licitație, pentru desemnarea altui constructor. În prezent, sunt gata două treimi din lucrări.
Istoric
Capidava a fost un centru fortificat geto-dac, apoi castru roman, pe malul drept al Dunării dobrogene, pe locul unde se află astăzi satul cu același nume Capidava, județul Constanța.
În timpul Imperiului Roman a avut un rol important pe linia de apărare a Dunării.
Distrusă de goți în secolul III, fortificația a fost refăcută în secolul următor, devenind apoi și centru episcopal. Izvoarele din secolele IV – VI atestă o unitate de cavalerie - Cuneus equitum Solensium - și unitățile de equites scutarii și vexillatio Capidavensium. Fortul a fost părăsit după invazia cutrigurilor (559).
După retragerea oficială romano-bizantină din Dobrogea (circa 600), cetatea a fost reclădită de bizantini în secolul X, adăpostind de asemenea și populația băștinașă. Incendiul provocat de pecenegi în 1036 a dus la abandonarea definitivă a acesteia.
Sursa foto: Răzvan Pop.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Marian Munteanu: Adevărul despre Piața Universității 1990, la 35 de ani. VIDEO

24 aprilie: GENOCIDUL asupra armenilor din Turcia. Aproape 1,5 milioane de oameni au pierit și TOȚI AU FOST CANONIZAȚI CA MARTIRI

Piața Universității 35: Mai bine haimana, decât trădător, Mai bine huligan decât dictator, Mai bine golan decât activist, Mai bine mort decât comunist!

RADU GYR din MANUSCRISE: Vasile Voiculescu avea o figură de sfânt bizantin cu mâinile subțiri cu degete lungi, desprinse parcă dintr-o icoană. MĂRTURISIRI la 62 de ani de la plecarea la Domnul - 26 aprilie 1963

RADU GYR MAGNIFICUL (2 martie 1905 – 29 aprilie 1975). CREZUL LUI CÂNTAT DE TRONOS ȘI POEZIA MANIFEST - VIDEO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)