ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



„Nebuni și trădători sunt socotiți și cei ce visează strămutarea, pe alte plaiuri, a orașului nostru de reședință. Cu vremea însă, această utopie se va înfinge în conștiințele tinere, va prinde rădăcini și va rodi mai repede de cum își închipuie cei ce au prea multe case în București și prea mulți ani pe umeri; amintirile te leagă de o bucată de pământ tot atât cât cărămizile. (...) Cetatea nouă va trebui să poarte un nume latin lipsit de orice echivoc, un nume sonor, incontestabil. Să nu fie pentru unii București, pentru alții Bukarest. După cum turcii n-au nici un nume turcesc pentru Constantinopole (și Stambul tot o derivație grecească este), tot așa și noi înșine nu știm dacă primul nostru oraș e la singular sau la plural. Nu știm cum să spunem: „Îmi place Bucureștiul” sau „Îmi plac Bucureștii”. Să nu ne mirăm dacă și azi occidentalii cred că târgul lui Bucur e Capitala Bulgariei. Chiar dacă bulgarii au dat Capitalei lor un nume grecesc, noi am dat un nume bulgăresc Capitalei noastre. Cetatea nouă va trebui să aibă un nume românesc, care să răsune ca Roma, Lutetia, Vindobona. Eu i-aș zice: Dacoroma. (...) Încă o dată câmpia Brașovului e cea mai nimerită pentru viitoarea Capitală. Și nu numai pentru calitățile ce i le-au găsit prietenii dar și pentru marele neajuns descoperit de dușmani: e ploioasă. Civilizația modernă fuge de soarele modern, ea nu se poate dezvolta sub cerul permanent liber. Londra, Parisul, Berlinul, Viena sunt orașe ploioase. Constantinopolul, Neapole, Madridul sunt splendide – dar nu sunt civilizate. Civilizația e un fruct care se coace în lumina potolită. Arșița va împiedica totdeauna Bucureștiul să devină un centru european.”

Sursa: Victor Eftimiu, Altă Capitală; Lupta, 12 iulie 1928 via Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române