ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 25 octombrie 2018, de Ziua Armatei Române, 633 de militari români căzuți în Bătălia de la Stalingrad - Cotul Donului - Stepa Calmucă au fost înhumați creștinește, după 70 de ani. Acolo au căzut peste 110.000 de ostași ai Armatei Regale Române.

Eroii noștri au fost înhumați în cimitirul românesc de la Rossoșca, din regiunea Volgograd. Aceștia se alătură celorlalți 1 011 soldați reînhumați la inițiativa Ambasadei României de la Moscova și a Ministerului Apărării Naționale din 2015 încoace.

„Am fost prezenți noi, de la Ambasada României la Moscova, colegi de la Consulatul General la Rostov pe Don, senatorul Viorel Badea și reprezentanți ai MApN și ONCE, inclusiv preot militar. In cuvântul meu adresat în deschiderea ceremoniei am evocat importanța existenței acestui cimitir românesc lângă fostul Stalingrad, unde iată, din 2015, putem în sfârșit, după 70 de ani, reînhuma militarii romani căzuți în cruntele bătălii de la Stalingrad-Cotul Donului-Stepa Calmucă. Am mulțumit părții ruse pentru deschiderea manifestată când am amenajat acest cimitir românesc colector, arătând ca și soldații sovietici/rusi își dorm în liniște somnul de veci pe teritoriul României și că, indiferent de contextul geopolitic din timpul Războiului 2 Mondial, toți soldații căzuți atunci au dreptul la memorie, indiferent de naționalitate. Și este de datoria noastră, urmașii celor ce au pierit departe de Patrie, casă și cei dragi să le păstrăm memoria.

Ca și anul trecut, am avut totuși un gust amar să văd că autoritățile ruse din Volgograd nu au dorit să fie alături de noi nici la aceasta ceremonie cu profund caracter uman, creștin...și iarași mi-am amintit cum autoritățile din România participă fără rezerve la manifestările organizate de Ambasada Rusiei în același scop pe teritoriul țării noastre. Nu e normal ca la 70 de ani de la Război să privim lucrurile în aceeași nota de confruntare...Situația a fost oarecum salvată de Asociația Voennye Memorialy, partenerul nostru în proiectele comemorative din Rusia, căreia îi mulțumim sincer ca a fost alături de noi astăzi.

 
Dumnezeu sa ii odihnească pe ostașii români morți pentru Țară, iar pe noi să ne învrednicească să facem ce trebuie, să le recuperam identitatea și să-i pomenim cum se cuvine, după tradiție. Suntem alături de urmașii lor, pe care îi asigurăm că vom continua demersurile de identificare și punere la loc de cinste a bravilor soldați români morți pe Frontul de Est”, a spus ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare.


-->