ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Sâmbătă, 27 octombrie, Televiziunea Română a lansat seria „Unirile Românilor”, un proiect documentar despre istoria României, realizat și produs de Radu Găină.

Primul episod a fost dedicat lui Mihai Viteazul, primul unificator al teritoriilor locuite de români între 1599 și 1600. Președintele Academiei Române, profesorul Ioan Aurel Pop, istoricii Sergiu Iosipescu, Marius Deaconescu, Augustin Tărău, Kazimierz Jurczak, dar și criticul de film Manuela Cernat sunt printre cei care ne prezintă personalitatea marelui erou român.

Presărat cu multe citate ce-i aparțin însuși marelui voievod, documentarul oferă și o informație interesantă: celebrul discurs al lui Mihai Viteazul de după eliminarea cămătarii turci din Capitala Țării, popularizat în filmul cu același nume, este real (video mai jos). 
 

 

„Și eu, în această luptă, primii de la un turc o suliță în piept, pe care o smulsei și o rupsei cu mâinile mele (în bătălia de la Vidin din 1598 - n.r.). Acum, oricine poate vedea câtă muncă și osteneală am îndurat șapte ani de-a rândul și câtă slujbă am făcut creștinătății, căci am luat de la turci 100 de tunuri și am ocârmuit trei țări: Țara Românească, Transilvania și Moldova; și am adus Măriei Sale Împăratului 200 de mii de oameni de lupta, pedestrași și călări, cu care am fost totdeauna gata să slujesc Măriei Sale. Am fost îndemnat de o râvnă lăuntrică să fac fapte care să se înalțe întru lauda lui Dumnezeu, în slujba creștinătății, iar la urmă să pună capăt cu cinste ostenelilor mele și să ne aducă un nume veșnic după moarte. Am ajuns la acest sfârșit, pierzând toate lucrurile ce le câștigasem din zilele tinereții până la bătrânețe, și țări, și averi, și soție, și copii. Și dacă le-aș fi pierdut din cauza vrăjmașilor, sau dacă mi-ar fi fost luate de vrăjmaș, nu m-ar durea atât cât mă doare, fiindcă au fost făptuite de aceia de la care așteptam ajutor și razim.

Dar Dumnezeu le vede.

În vremea aceasta, oricine poate vedea că n-am cruțat nici cheltuieli, nici osteneală, nici sânge, nici propria-mi viață, ci am purtat războiul așa de multă vreme singur, cu sabia în mână însumi, fără să am nici fortărețe, nici castele, nici orașe, nici cel puțin o casă de piatră unde să mă retrag, ci abia una singură pentru locuință. Și fiind din țări așa de îndepărtate și necunoscute, nu am pregetat să mă alătur cu puterile mele și cu cheltuieli uriașe la creștinătate, nefiind cunoscut de nimeni, și nici nu le-am făcut silit de cineva, ci, ca să am și eu un loc și un nume în creștinătate, am parasit toate celalte prietenii ce le aveam.

Astfel, rog toată creștinătatea să-mi stea într-ajutor, căci am pierdut tot, și țări, și bogății, și soție, și copilași și, în sfârșit, tot ce am avut pe lume." - din memoriul lui Mihai Viteazul adresat marelui Duce de Toscana, Ferdinando I de Medici (1601).

Următoarele episoade din Serie sunt: Unirea Principatelor Române - 24 ianuarie 1859, Unirea Dobrogei cu România, Unirea Basarabiei cu România, 27 martie 1918, Unirea Bucovinei cu România, 28 noiembrie 1918, Marea Unire, 1 decembrie 1918.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews