ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sarmizegetusa Regia va fi scanată aerian, cu tehnologie performantă, capabilă să identifice principalele obiective arheologice aflate sub pământ, informează Ziarul Hunedoreanului.
 
Demersul are ca scop pregătirea terenului pentru viitoarele cercetări arheologice și pentru cele de conservare a sitului. 

Valoarea aproximativă a investițiilor necesare pentru conservarea și protejarea cetății dacice Sarmizegetetusa Regia e de aproximativ 60 de milioane de euro, spune Sorin Vasilescu, declară Sorin Vasilescu, vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, instituție în administrarea căreia se află monumentul UNESCO.

Evaluarea costurilor necesare a fost făcută de specialiști, iar pentru realizarea documentației de avizare a lucrărilor de investiții (DALI), în care se vor prevedea toate investițiile necesare pentru monumentul istoric, Consiliul Județean Hunedoara a încheiat un contract de cooperare și colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului. „Va dura cel puțin cinci ani până când vom reuși să punem în practică toate investițiile necesare”, a completat reprezentantul CJ Hunedoara.

O scanare a Sarmizegetusei Regia cu dispozitive performante a fost realizată în 2012, de o echipă de specialiști angajată de Discovery Chanel care filma un documentar. Scanarea, efectuată din avion prin sistemul LIDAR, a oferit imagini care ajutau la găsirea oricăror construcții îngropate în pământ și a diverselor tipuri de săpături. Light Detection and Ranging (LIDAR) este o tehnică activă de teledetecție cu ajutorul căreiase pot obține date de o acuratețe ridicată despre topografia terenului, vegetație ori diverse structuri și construcții. Tehnologia folosește trei sisteme de bază – scanarea laser care măsoară distanțele cu precizie, plus sistemul de poziționare global (GPS) și Inertial Measurement Unit (IMU) pentru înregistrarea orientării. Cu ajutorul scanării laser, sunt înregistrate diferențele de timp dintre impulsurile laser trimise din avionul ce efectuează zborul și cele reflectate de suprafața topografică.

În timp ce, potrivit arheologilor, mai puțin de cinci la sută din teritoriul fostului oraș antic a fost cercetat sistematic, începând din anii 1990, Sarmizegetusa Regia a fost tema a numeroase controverse și ipoteze privind cercetările secrete.

Vasile Dragomir, fost general de divizie al Armatei Române, a scris mai multe articole în care susținea că pe baza acestor cercetări s-a stabilit că așezarea din Munții Orăștiei se suprapune unui oraș subteran care s-ar întinde pe 200 de kilometri pătrați și ar cuprinde și celelalte așezări antice din Munții Orăștiei. Informațiile, contestate de majoritatea istoricilor, au fost lansate într-o serie de articole publicate la începutul anilor 1990. Potrivit fostului general, descoperirea ar fi fost făcută de armata română care căuta locuri pentru a construi unități militare.