ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În anii '40, Ploieștiul reprezenta un oraș-cheie pentru puterile Axei, mai ales pentru Germania, care se folosea de rezerva de petrol din rafinăriile localității. Din acest motiv, orașul a intrat pe lista neagră a SUA, care a decis să distrugă Ploieștiul.

Pe 1 august 1943, a avut loc primul bombardament asupra orașului. A fost aleasă metoda bombardamentului pe timp de zi și la altitudine foarte mică – 150 – 300 de metri.

Din cele 177-178 de avioane ce au decolat din Africa de Nord, de la Benghazi, un număr de 130 au ajuns pe teritoriul național, intrând pe coridorul Târgu-Măgurele  - Corabia pe direcția Târgoviște – Pitești, ca apoi să-și urmărească obiectivele. O eroare de orientare a făcut ca elementul surpriză al americanilor să fie pierdut, iar apărarea anti-aeriană româno-germană să fie pusă în stare de alarmă.

De altfel, stațiile de radiolocație germane împrăștiate în toată peninsula Balcanică au anunțat valurile de bombardiere americane încă din dreptul insulei Corfu. Atacatorii au pierdut  44 în fața anti-aerienei române și germane, 440 de soldați americani au fost uciși în luptă, iar 220 au fost capturați.

Partea română a înregistrat 12 morți și 29 de răniți, iar germanii 3 morți și 19 răniți. Din rândul militarilor. Dintre civili au murit 86 de persoane – aproape 60 femei de la penitenciarul Ploiești, peste care s-a prăbușit un bombardier american – și 186 de răniți.

Aceasta misiune a fost cea mai mare pierdere înregistrată vreodată de aviația Statelor Unite ale Americii într-o singură misiune, și una dintre cele mai costisitoare misiune din istoria aviației Statelor Unite ale Americii, mai târziu americanii numind această zi „Sâmbăta Neagră” iar Ploieștiul devine cunoscut între aviatorii americani drept "cimitirul bombardierelor".


B-24D-55-CO Liberator 42-40402, "The Sandman,” gata de decolare în Libia. Destinația Ploiești


Un grup de avioane B-24 "Liberator” din Benghazi, Libia


Deasupra Mării Mediterane