ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu - Ioanna D'Arc a României și-a dat viața pentru țară pe frontul din Moldova, la 22 august 1917 în Bătălia de la Mărășești, după ce, rănită fiind, a cerut să se întoarcă pe câmpul de luptă în fruntea soldaților ei.

Un document inestimabil a fost scos la lumină din arhive. Este vorba despre scrisul de mână al Ecaterinei Teodoroiu, descoperit pe fotografia pe care eroina o purta cu ea în războiul de reîntregire. "Iată descifrarea textului pe care am făcut-o cu oarecare greutate și cu mare emoție", scrie cercetătorul Daniel Siegfriedsohn. 

"11 Noiemb 1916, Vineri/ În skimbul respectului ce mi-l dai. Te rog să primești mikul kip al meu/ Fiind rănită în spitalul militar 

Voluntară Teodoroiu/ Ș. Cercetași București".

"Venită din Oltenia la București, Ecaterina Teodoroiu s-a înscris la Școala de fete, apoi s-a înrolat ca cercetaș. După intrarea României în Primul Război Mondial, participă pe front ca soră medicală. Iar atunci când fratele ei, Nicolae, i-a murit în luptele grele de la Jiu, a hotărât că trebuie să-și slujească țara în locul lui. Nu a apucat să vadă în 1918 împlinit idealul național, România Mare, de la sfârșitul acestui război cumplit în care micul regat al României, între inamici și aliați, a pierdut pe front aproape un milion de soldați! Ce inimă curajosă, ce suflet curat ! Această fotografie necunoscută și nepublicată până acum am găsit-o în arhive în București, căutând materiale despre Basarabia... Este pentru prima dată când o public", notează cercetătorul pe contul său de Facebook.