Fără România, Basarabia ar fi fost distrusă de foametea instaurată în URSS în perioada interbelică. Iluzia unui "stat moldovean independent", demontată punct cu punct

Basarabia ar fi cunoscut un dezastru, din punct de vedere umanitar, dacă nu ar fi făcut parte din România Mare în perioada 1918-1940, scrie cunoscutul analist și istoric, Cristian Negrea, pe blogul său.
Acesta arată că Basarabia nu ar fi rămas independentă dacă nu s-ar fi unit cu România în 1918, ci ar fi fost anexată de URSS, așa cum s-a întâmplat și cu alte state din zonă. Teoria "independenței" Basarabiei este susținută de forțele politice care promovează "moldovenismul".
"Posibilitatea unei Basarabii independente la 1918 este total exclusă, practic și istoric, oricât s-ar legăna moldoveniștii în iluzia unui astfel de vis. Autoritățile statale basarabene nu au avut cum să facă față bandelor bolșevice fără căpătâi de pe teritoriu lor, cohortele moldovene organizate de Sfatul Țării erau total depășite de situație, de aceea au cerut ajutor statului român care și-a trimis armata, trupe regulate, disciplinate și călite în focul războiului mondial. Vă faceți cumva iluzia, moldoveniștilor, că armata moldoveană, chiar dacă ar fi fost cât de cât încropită, ar fi putut face față unui atac bolșevic peste Nistru? Sau că bolșevicii lui Lenin v-ar fi lăsat în pace dacă v-ați fi declarat independenți și neutri? O astfel de prostie, de a susține o astfel de idee, denotă o totală necunoaștere a istoriei", scrie Cristian Negrea.
Istoricul arată, folosind documentele vremii, din străinătate, că dacă ar fi fost încorporată în URSS încă din 1918, populația dintre Prut și Nistru ar fi trecut prin foametea necruțătoare ce a lovit imperiul sovietic. Conform surselor oficiale, peste 25 de milioane de sovietici ar fi murit de foame. Mai mult, România, deși trecuse prin războiul mondial cu pagube enorme, a oferit ajutor alimentar semenilor din Rusia!
"Răsplata și recunoștința sovietelor? Tezaurul românesc depus la Moscova jefuit, atacuri militare în continuare, dușmănie pe față, terorism, apoi raptul din 1940. Iar printre soldații Armatei Roșii ce au intrat în Basarabia și în nordul Bucovinei în 1940 s-au aflat și cei a căror viață, copii find, le-a fost salvată și de ajutoarele alimentare românești în anii foametei 1919-1923", scrie Negrea.
Puteți citi AICI articolul integral
Susține ActiveNews

Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
la lupta pentru Adevăr!
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pe același subiect

Cancel Culture de Cambridge: Anglo-Saxonii NU au existat!

Ziua Tratatului de la Trianon trebuie sărbătorită oficial pe 4 iunie la fel ca ziua Marii Uniri! Legea a fost promulgată de Iohannis, în ciuda încrâncenării șefului de la Cotroceni

Ce au strigat unii dintre cei mai frumoși români din Basarabia, aflați în cușcă la Tiraspol: Te iubim, popor român! Arestarea și eliberarea după 15 ani de temniță a Eroilor Români din Transnistria. 2 și 4 iunie în Istoria recentă a României mici. VIDEO

4 iunie 1920: 103 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon

„Tată, am cântat Daciei întregi!” - Ciprian Porumbescu, un martir al României Mari. Compozitorul a murit la doar 29 de ani, după ce austro-ungarii l-au întemnițat pentru că milita pentru Unirea Bucovinei cu mama România (2/14 octombrie 1853-6 iunie 1883)

„ÎNCET, A ADORMIT CA UN SFÂNT” - Ciprian Porumbescu (14 octombrie 1853 - 6 iunie 1883)
Recomandările noastre

Tucker Carlson zdrobește narațiunea mondială pro-Zelenski: Se vede pe fața lui de șobolan transpirat că nu el a aruncat în aer barajul de la Nova Kahovka. Băiatul în trening, cu ochii morți și neliniștiți, este singurul incapabil să arunce în aer barajul

Cluj-Napoca, Luni, 12 iunie 2023, Ora 19.00 - Conferință ActiveNews - Starea de Libertatea: ROMÂNII VS MAREA RESETARE. De la informare obiectivă la atitudine civică. Între participați: Av. Florentin Țuca, Dr. Geanina Hagimă, Olivia Steer. VĂ AȘTEPTĂM!
Persoane: Lenin
Locații: Chișinău
Subiecte: Istoria României Marea Unire Primul Război Mondial Proteste Moldova Unirea Basarabiei cu România
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)