ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Basarabia ar fi cunoscut un dezastru, din punct de vedere umanitar, dacă nu ar fi făcut parte din România Mare în perioada 1918-1940, scrie cunoscutul analist și istoric, Cristian Negrea, pe blogul său.

Acesta arată că Basarabia nu ar fi rămas independentă dacă nu s-ar fi unit cu România în 1918, ci ar fi fost anexată de URSS, așa cum s-a întâmplat și cu alte state din zonă. Teoria "independenței" Basarabiei este susținută de forțele politice care promovează "moldovenismul".

"Posibilitatea unei Basarabii independente la 1918 este total exclusă, practic și istoric, oricât s-ar legăna moldoveniștii în iluzia unui astfel de vis. Autoritățile statale basarabene nu au avut cum să facă față bandelor bolșevice fără căpătâi de pe teritoriu lor, cohortele moldovene organizate de Sfatul Țării erau total depășite de situație, de aceea au cerut ajutor statului român care și-a trimis armata, trupe regulate, disciplinate și călite în focul războiului mondial. Vă faceți cumva iluzia, moldoveniștilor, că armata moldoveană, chiar dacă ar fi fost cât de cât încropită, ar fi putut face față unui atac bolșevic peste Nistru? Sau că bolșevicii lui Lenin v-ar fi lăsat în pace dacă v-ați fi declarat independenți și neutri? O astfel de prostie, de a susține o astfel de idee, denotă o totală necunoaștere a istoriei", scrie Cristian Negrea.

Istoricul arată, folosind documentele vremii, din străinătate, că dacă ar fi fost încorporată în URSS încă din 1918, populația dintre Prut și Nistru ar fi trecut prin foametea necruțătoare ce a lovit imperiul sovietic. Conform surselor oficiale, peste 25 de milioane de sovietici ar fi murit de foame. Mai mult, România, deși trecuse prin războiul mondial cu pagube enorme, a oferit ajutor alimentar semenilor din Rusia! 

"Răsplata și recunoștința sovietelor? Tezaurul românesc depus la Moscova jefuit, atacuri militare în continuare, dușmănie pe față, terorism, apoi raptul din 1940. Iar printre soldații Armatei Roșii ce au intrat în Basarabia și în nordul Bucovinei în 1940 s-au aflat și cei a căror viață, copii find, le-a fost salvată și de ajutoarele alimentare românești în anii foametei 1919-1923", scrie Negrea.

Puteți citi AICI articolul integral