ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Papa Francisc în 2019 și Papa Ioan Paul al II-lea în 1999 au reiterat în vizitele lor un fapt pomenit în tradiția ortodoxă românească încă din secolul al XV-lea, acela că România este „Grădina Maicii Domnului”, deși în general acest apelativ este specific ansamblului monastic de pe Muntele Athos (Grecia), informează Agenția de Știri Basilica.
 
România este supranumită „Grădina Maicii Domnului” ca urmare a unei arătări miraculoase a Fecioarei Maria petrecute acum 520 de ani la Mănăstirea Bisericani (județul Neamț).

În 1499, Cuviosul Iosif de la Bisericani și ucenicii săi au început să construiască o biserică, demers întârziat din cauza războaielor și a altor probleme din epocă. Astfel, monahii moldoveni au renunțat să mai zidească lăcașul de cult, hotărând ca mai bine să plece în Sfântul Munte Athos, numit și „Grădina Maicii Domnului”. Însă, la plecare, Fecioara Maria li s-a arătat într-un stejar și le-a cerut să rămână.

„Din stejarul respectiv, pe care credincioșii puneau adesea icoana Maicii Domnului, le-a spus Ea călugărilor: «Nu mai mergeți la Muntele Athos, pentru că și aici este grădina Mea». Și, de atunci, s-a spus că și România este Grădina Maicii Domnului”, a amintit Patriarhul Daniel într-una din predicile sale.

Monahii au descoperit într-o crăpătură a stejarului din care le vorbise Maica Domnului o icoană a Acesteia, făcătoare de minuni, și au decis să construiască pe acel loc o bisericuță de lemn.

Rădăcinile acelui stejar se păstrează până azi la Bisericani, într-o biserică nouă, sfințită de Patriarhul României în timpul slujirii sale ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, pe 3 octombrie 1999, la împlinirea a 500 de ani de la apariția miraculoasă a Maicii Domnului de la Bisericani.

În concluzie, desemnarea României ca „Grădina Maicii Domnului”, consfințită de tradiția ortodoxă, reiterată și de cei doi papi care au vizitat țara noastră, își are originea într-o revelație divină petrecută în secolul al XV-lea, când însăși Fecioara Maria a spus despre pământul românesc că este grădina ei.