ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) face apel către persoanele care au avut în familie deținuți politici decedați la Tîrgu Ocna și Periprava, precum și către orice persoană care are informații despre astfel de rude, să contacteze instituția mai sus menționată, în vedere identificării victimelor descoperite în urma cercetărilor arheologice desfășurate în ultimii ani, a informat, luni, IICCMER.

Potrivit sursei citate, în urma cercetărilor arheologice efectuate până în prezent, au fost descoperite osemintele a 53 de deținuți politici, 40 provenind de la Periprava și 13 de la Tîrgu Ocna. Rămășițele pământești recuperate se află depuse pentru analize și examinări de specialitate la Institutele de Medicină Legală din Iași și București. 

„Cea mai importantă procedură medicală este reprezentată de realizarea testelor ADN pentru persoanele decedate în vederea identificării acestora. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este necesară recoltarea unor probe comparative pentru stabilirea ADN-ului de la rudele și urmașii în viață ai victimelor. Costurile pentru aceste analize revin în sarcina statului”, se arată în comunicatul transmis de IICCMER.

Organizatorul și responsabilul cercetărilor arheologice este Gheorghe Petrov (tel. 0721 400 396).

IICCMER a desfășurat în ultimii ani mai multe campanii de cercetări arheologice la Tîrgu Ocna și Periprava, în locurile unde se cunoaște că au fost îngropați deținuții politici morți în unitățile de detenție care au existat în aceste localități. Misiunea institutului se desfășoară în strânsă conlucrare cu Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la această unitate de parchet aflându-se în lucru două dosare penale în cauza acestor decese, deschise în urma unor sesizări înaintate de IICCMER.