Biserica Sfântul Gheorghe a fost pictată la începutul anilor 1930 de Nicolae Tonitza. De aproape 40 de ani, nimeni nu s-a mai ocupat de repararea lăcaşului, iar ploile care s-au inflitrat prin pereţi şi fumul lumânărilor au afectat grav operele de artă, scrie digi24.ro. În urmă cu doi ani, Ministerul Culturii a dat 340.000 de lei, în două tranşe, dar banii nu au fost suficienţi, pentru că este vorba de o muncă extrem de migăloasă şi, evident, scump plătită.

„Ar mai fi nevoie de aproximativ un milion şi 450 de mii de lei ca să putem să aducem pictura la starea ei iniţială, aşa cum a lăsat-o Tonitza”, spune Iulian Lucian Săftescu, preot paroh.

Chiar şi aşa, sute de credincioşi vin la fiecare sărbătoare şi admiră picturile marelui artist.

„Această biserică este cea mai frumoasă, prin arhitectură şi prin pictura care, iată, i se înnoieşte, de Nicolae Tonitza”, afirmă Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Din păcate, Ministerul Culturii a transmis că, deocamdată, nu are nici anul acesta bani pentru a plăti continuarea lucrărilor de restaurare. Biserica Sfântul Gheorghe are fonduri proprii de aproximativ 10.000 de lei, aşa că nu poate susţine singură o operaţiune atât de costisitoare.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews