ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Azi 29 iulie, în România s-a instituit ziua imnului național. Din 1990 încoace, imnul de stat al României este "Deșteaptă-te române", cântec revoluționar din perioada pașoptistă.

Până în 1990, România a avut mai multe imnuri, însă. Conform Televiziunii Române, primul imn a fost intonat începând din 1862 și se numea „Marșul triumfal și primirea steagului și a Măriei Sale Prințul Domnitor” și fusese compus de Eduard Hübsch. Imnul, selectat în urma unui concurs public, amintea de Alexandru Ioan Cuza care devenise primul domnitor al Principatelor Unite.

 Din 1884, concomitent cu încoronarea Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta, s-a adoptat un nou imn, adaptat noii realități politice: România devenea Regat, așa că noul cântec de stat a fost "Trăiască Regele", pe versuri de Vasile Alecsandri.


După înstăpânirea prin forță a regimului comunist, noile autorități au schimbat forma de organizare a statului, România devenind, fără voia ei, republică populară. În aceste condiții, conducătorii "populari" au adoptat un nou imn: "Zdrobite cătușe". Versurile îi aparțineau lui Aurel Baranga, iar muzica lui Matei Socor.

Acest imn s-a intonat până în 1953, când autoritățile au simțit nevoia să treacă de la victoria proletariatului la slăvirea republicii populare. Noul imn s-a numit "Te slăvim, Românie", pe versuri de Eugen Frunză și Dan Deșliu, pe muzica aceluiași Matei Socor. Venirea la putere a lui Nicolae Ceaușescu și virajul regimului spre o formă de naționalism a dus la o nouă schimbare de imn. Din 1977, România, care nu mai era populară, ci socialistă, avea un nou imn: "Trei culori cunosc pe lume”, iar textul era inspirat de un cântec patriotic scris de Ciprian Porumbescu, ale cărui versuri originale se refereau la culorile tricolorului.

 

Acest imn a supraviețuit până în 1990, când s-a simțit nevoia revenirii la un simbol de dinainte de perioada comunistă. Interesant este că "Deșteaptă-te române" era cântat și în "epoca Ceaușescu", în concerte și producții artistice.

Mai mult, în 21 decembrie 1989, la mitingul care i-a pecetluit soarta, Nicolae Ceaușescu a rostit două versuri chiar din "Deșteaptă-te române".