Imnurile de stat care s-au intonat înainte de 1989. Cum sunau "Zdrobite Cătușe" sau "Te slăvim Românie"
Azi 29 iulie, în România s-a instituit ziua imnului național. Din 1990 încoace, imnul de stat al României este "Deșteaptă-te române", cântec revoluționar din perioada pașoptistă.
Până în 1990, România a avut mai multe imnuri, însă. Conform Televiziunii Române, primul imn a fost intonat începând din 1862 și se numea „Marșul triumfal și primirea steagului și a Măriei Sale Prințul Domnitor” și fusese compus de Eduard Hübsch. Imnul, selectat în urma unui concurs public, amintea de Alexandru Ioan Cuza care devenise primul domnitor al Principatelor Unite.
Din 1884, concomitent cu încoronarea Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta, s-a adoptat un nou imn, adaptat noii realități politice: România devenea Regat, așa că noul cântec de stat a fost "Trăiască Regele", pe versuri de Vasile Alecsandri.
După înstăpânirea prin forță a regimului comunist, noile autorități au schimbat forma de organizare a statului, România devenind, fără voia ei, republică populară. În aceste condiții, conducătorii "populari" au adoptat un nou imn: "Zdrobite cătușe". Versurile îi aparțineau lui Aurel Baranga, iar muzica lui Matei Socor.
Acest imn s-a intonat până în 1953, când autoritățile au simțit nevoia să treacă de la victoria proletariatului la slăvirea republicii populare. Noul imn s-a numit "Te slăvim, Românie", pe versuri de Eugen Frunză și Dan Deșliu, pe muzica aceluiași Matei Socor. Venirea la putere a lui Nicolae Ceaușescu și virajul regimului spre o formă de naționalism a dus la o nouă schimbare de imn. Din 1977, România, care nu mai era populară, ci socialistă, avea un nou imn: "Trei culori cunosc pe lume”, iar textul era inspirat de un cântec patriotic scris de Ciprian Porumbescu, ale cărui versuri originale se refereau la culorile tricolorului.
Acest imn a supraviețuit până în 1990, când s-a simțit nevoia revenirii la un simbol de dinainte de perioada comunistă. Interesant este că "Deșteaptă-te române" era cântat și în "epoca Ceaușescu", în concerte și producții artistice.
Mai mult, în 21 decembrie 1989, la mitingul care i-a pecetluit soarta, Nicolae Ceaușescu a rostit două versuri chiar din "Deșteaptă-te române".
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)