ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Eveniment emoționant, a doua zi de Paști, la stejarul lui Ștefan cel Mare din Codrii Cosminului, la Cernăuți. Românii din Bucovina au venit aici pentru a cinsti memoria arcașilor și răzeșilor moldoveni care și-au dat viața, apărând dreapta credință și pământul strămoșesc, informează BucPress.

Manifestarea a devenit deja o tradiție respectată cu sfințenie de românii din Bucovina. În jurul legendarului stejar al lui Ștefan cel Mare s-au adunat reprezentați ai comunității românești din nordul Bucovinei, oaspeți din Patria istorică, reprezentanți ai societăților culturale românești din ținut, jurnaliști. A fost prezent și Edmond Neagoe, consul la Consulatul General al României la Cernăuți.

Un sobor de preoți în frunte cu protopopul raionului Hliboca părintele Ioan Gorda a oficiat o slujbă de pomenire a arcașilor lui Ștefan cel Mare. Serviciul divin a fost însoțit de corul Bisericii sfântului Nicolae din satul Voloca.

„Nu pentru prima dată suntem prezenți în acest loc binecuvântat, stropit de sângele martirilor neamului, care au apărat pământurile acestea, vorba noastră românească și credința strămoșească. Astăzi sărbătorim biruința vieții asupra morții, biruința luminii asupra întunericului - Învierea lui Hristos. Să nu fi fost arcașii lui Ștefan care și-au pierdut viața aici, nimeni nu știe în ce limbă am fi vorbit noi astăzi”, a spus părintele Ioan Gorda.