Ioan-Aurel Pop, despre formarea României: Noțiunea de Țară Românească, pe hartă și în suflete, există de mai bine de 1.000 de ani

România s-a format târziu ca stat național unitar, dar noțiunea de Țară Românească pe hartă și în suflete există de mai bine de o mie de ani, susține președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, prezent la Simpozionul anual de istorie și civilizație bancară Cristian Popișteanu.
„Este adevărat că ne-am format târziu ca stat național unitar, dar noțiunea de Țară Românească pe hartă și în suflete există de mai bine de o mie de ani. Ca istoric medievist, primele denumiri de Țară Românească, în limbile folosite în cancelariile de atunci există și sunt cunoscute. Toți istorii specialiști le știu. Noi am devenit o țară de țări, dar țări românești am avut încă din preajma anului 1000. Cam când erau țări germane, țări franțuzești și multe țări de alte feluri”, a spus Ioan-Aurel Pop, potrivit Agerpres.
Acesta a precizat că ideea generală care circulă în multe medii este că România are un prezent imperfect, „uneori dificil și greu de suportat de către unii”, ceea ce înseamnă că nu a fost în stare de nimic nici în trecut.
„În contextul marasmului și al nesiguranței care domnesc astăzi în societatea românească, dar chiar și în societatea europeană și mondială, era de așteptat să fie maculat nu numai prezentul, dar și trecutul. Ideea generală care circulă în multe medii astăzi este că dacă avem un prezent imperfect, uneori dificil și greu de suportat de către unii, înseamnă că nu am fost în stare de nimic nici în trecut...Se spune în contextul acesta al nesiguranței în care trăim că nu ar trebui să vorbim triumfalist în legătură cu Centenarul Marii Uniri pentru că suntem o țară recentă și ar fi bine să ne cunoaștem lungul nasului și să acceptăm că formându-ne într-un interval de circa șapte decenii, de pe la jumătatea secolului trecut până în 1918 - 1920, am putea să fim mai modești pentru că suntem mici la scara istoriei. Este și nu este adevărat”, a menționat Ioan-Aurel Pop.
Președintele Academiei Române a afirmat că Unirea de la 1918 s-a făcut în acord cu dorințele și interesele națiunii române.
Pe același subiect

4 August 1919: Ziua cuceririi Budapestei de către Armata Română. Medalia unui ION care a ajutat la urcarea Tricolorului României și a Opincii pe Parlamentul ungar. Ioan Aurel Pop: Béla Kun plănuia să unească Ungaria cu Rusia Sovietică. FOTO-GALERIE

3 AUGUST 1919. ZIUA DE GRAȚIE CÂND ROMÂNII AU CĂLCAT BUDAPESTA. Mărturiile sergentului oltean care a pus Opinca pe Parlamentul Ungariei și ale eliberatorilor români: Ocuparea Budapestei înseamnă stăpânirea cheii de boltă a imperialismului maghiaro-german

3 august 1601: Marea VICTORIE a lui Mihai Viteazul: Bătălia de Guruslău

INTERVIU cu Generalul Radu Theodoru: „Victoria de la Budapesta a fost victoria aristocrației țărănești împotriva asupritorilor austro-ungari”. FOTO și VIDEO de la Arcul de Triumf

NOI NU AM AVUT TINEREȚE: GENERAȚIA NEÎNFRÂNTĂ! 12 ani de la trecerea la Domnul a fostului deținut politic Teofil Mija, doctorul fără de arginți. O minune trăită de mărturisitor și mărturii din Rezistența Armată Anticomunistă († 3 august 2010)

105 ani de la Strălucitele Victorii de la Mărăști și Mărășești din 6 august 1917: PE-AICI NU SE TRECE!
Recomandările noastre
Persoane: Ioan Aurel Pop
Locații: București
Subiecte: Anul Centenarului Centenarul Unirii
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)