Ion Gavrilă Ogoranu, onorat de Ziarul Lumina al Patriarhiei Române: Un brad care nu s-a îndoit

Unul dintre eroii rezistenței anti-comuniste din munți, Ion Gavrilă - Ogoranu, este subiectul unui articol din ediția de azi, 26 mai, a ziarului Lumina, cotidianul Patriarhiei Române.
„Ion Gavrilă Ogoranu, un brad care nu s-a îndoit” este titlul articolului semnat de Daniela Șontică, text în care se trec în revistă principalele repere din viața partizanului din Munții Făgăraș.
„Când au venit la putere în România, comuniștii nu s‑au instalat pur și simplu fără să aibă împotrivirea oamenilor. Chiar dacă au ieșit victorioși în urma măsluirii alegerilor din 1946, comunismul a fost respins de populația țării prin constituirea acelor grupuri de rezistență din munți.
Ion Gavrilă Ogoranu este unul dintre cei mai cunoscuți luptători anticomuniști, omul care n‑a putut fi arestat vreme de aproape 30 de ani”, sună începutul textului din Ziarul Lumina.
Autorea reproduce un scurt pasaj din memoriile lui Ion Gavrilă Ogoranu:
„În 1951 a fost condamnat în contumacie la moarte. A reușit însă să trăiască într‑un sat din Alba ascuns de Ana, femeia care i‑a devenit soție. În cartea lui de memorii „Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc”, Ogoranu descrie trăirile din vremea în care rămăsese singur în munți și povestește toate întâmplările prin care a trecut ca luptător anticomunist. Iată un fragment: „La capătul patului era rastelul cu armele în cui, lângă ușă, ranițele cu un minimum de mâncare, haine, muniții. Ne sculam când se făcea ziuă, aranjam patul, încingeam focul, puneam de mămăligă. Până fierbea, ne spălam cu zăpadă sau la pârâu; ziceam rugăciunile și prânzeam mămăligă cu brânză și carne. După masă urma program la alegere: citit din cărțile aduse, studiam limba germană dintr‑un curs condensat. Pe masă zăceau tabla de șah și caștile de la galenă. Puteam asculta foarte bine Radio Brașov și seara Vocea Americii”, se menționează în articolul din Ziarul Lumina.
Articolul integral este AICI.
Anul 2017 este an dedicat „sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești și Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei” în Biserica Ortodoxă Română.
Susține ActiveNews

Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
la lupta pentru Adevăr!
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pe același subiect

Viu entuziasm la Kiev! ”Poporul ucrainean își exprimă recunoștința față de poporul frate rus în legătură cu trecerea Crimeei în componența R.S.S. Ucrainene”

Prof. Dr. Tiberiu Tudor: Înființarea și extinderea NATO. XII - ”Russians out, Americans in, Europeans drown”

Daniel Siegfriedsohn: CUM A FOST HĂCUITĂ BASARABIA DE CĂTRE UCRAINA

Deranj mare la Budapesta, după ce noile manuale turcești de istorie pentru liceu conțin hărți medievale în care Ungaria nu apare deloc pe hartă

Sfântul Domnitor Neagoe Basarab. 502 de ani de la înveșnicire - 26 septembrie

Pe 23 septembrie 1881 Eminescu își apăra magistral și amuzant originea românească
Recomandările noastre

Tandemul Poturaev - Bănescu și Hristosul de Plastic

Tucker Carlson: "Sistemul se prăbușește sub ochii noștri!"

Dracul Globalist încearcă să domolească Focul pentru ca Broscuța să ațipească la loc în Ceaun

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)