Anul 1881, o națiune își proclama regatul după ce secole de-a rândul fusese înghesuită între cele trei imperii vecine: Imperiul Otoman, Rus și Habsburgic.

În memoria celor căzuți în războiul de independență din 1877, Ioan Slavici și Eminescu luaseră atitudine în ziarul Timpul stăruind ca „românii din zilele noastre să ridice și ei o catedrală la București, unde nu e nici o biserică mai încăpătoare, în care mulți creștini să se roage împreună pentru binele obștesc”. 

Legea Catedralei este votată la 20 mai 1882 în Senat, deci putem spune că aceasta este ziua ei de naștere a proiectului. 

Materialul video realizat de echipa Averea Bisericii urmărește povestea Catedralei ce și-a căutat fundația timp de 136 de ani. 

Estul Europei nu a avut timp pentru catedrale. Abia în ultimul secol aici s-au putut construi simboluri ale credinței creștine, forjate în suflete timp de secole . Nu există capitală din această parte a Europei care să nu fi ridicat un asemenea panteon: Catedrala din Atena (1842-1862), Catedrala Sfântul Vladimir din Kiev - 1882, Catedrala Sfântul Ștefan din Budapesta (1891-1905), Catedrala patriarhală Sfântul Alexandru Nevski din Sofia (1904-1912), Catedrala Sfântul Sava din Belgrad (1939-2004). 

La 100 de ani de la Unire, pe 25 noiembrie se inaugurează Catedrala națională a României, o recuperarea necesară a proiectului lansat de regele Carol I. Rostul ei este să ne facă mai uniți, mai solidari, mai apropiați de Dumnezeu. Este doar vârful unui iceberg. Catedrala adevărată se va ridica prin mărturisirea noastră, se va ridica nu din beton, ci din suflete. 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews