ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Anul 1881, o națiune își proclama regatul după ce secole de-a rândul fusese înghesuită între cele trei imperii vecine: Imperiul Otoman, Rus și Habsburgic.

În memoria celor căzuți în războiul de independență din 1877, Ioan Slavici și Eminescu luaseră atitudine în ziarul Timpul stăruind ca „românii din zilele noastre să ridice și ei o catedrală la București, unde nu e nici o biserică mai încăpătoare, în care mulți creștini să se roage împreună pentru binele obștesc”. 

Legea Catedralei este votată la 20 mai 1882 în Senat, deci putem spune că aceasta este ziua ei de naștere a proiectului. 

Materialul video realizat de echipa Averea Bisericii urmărește povestea Catedralei ce și-a căutat fundația timp de 136 de ani. 

Estul Europei nu a avut timp pentru catedrale. Abia în ultimul secol aici s-au putut construi simboluri ale credinței creștine, forjate în suflete timp de secole . Nu există capitală din această parte a Europei care să nu fi ridicat un asemenea panteon: Catedrala din Atena (1842-1862), Catedrala Sfântul Vladimir din Kiev - 1882, Catedrala Sfântul Ștefan din Budapesta (1891-1905), Catedrala patriarhală Sfântul Alexandru Nevski din Sofia (1904-1912), Catedrala Sfântul Sava din Belgrad (1939-2004). 

La 100 de ani de la Unire, pe 25 noiembrie se inaugurează Catedrala națională a României, o recuperarea necesară a proiectului lansat de regele Carol I. Rostul ei este să ne facă mai uniți, mai solidari, mai apropiați de Dumnezeu. Este doar vârful unui iceberg. Catedrala adevărată se va ridica prin mărturisirea noastră, se va ridica nu din beton, ci din suflete.