Istoria cuvântului "fraier": Cum s-a ELIBERAT Oltenia de sub ocupație austriacă

Prin pacea la Passarowitz (azi Pozarevac în Serbia), Imperiul Otoman ceda Oltenia, Imperiului Austriac, astfel că între 1718 și 1739, provincia de sud-vest a României a intrat sub ocupație habsburgică.
Odată instalați la conducerea provinciei, austriecii au desființat drepturile și autonomia de care Oltenia se bucura sub otomani. Prima măsură a fost "desființarea miliției românești din Oltenia", menită a demilitariza provincia și a întări autoritatea austriacă. Din fericire, după cum afirmă istoricul Alex Mihai .Stoenescu, măsura s-a dovedit o mare eroare.
Măsura a stimulat dezordinea, astfel că boierii olteni au avut un atu în plus pentru a negocia statutul lor și al țării în fața ocupantului.
Totuși, principalul mod de exercitare a ocupației a fost sistemul fiscal. "Aici ordinea germană s-a lovit pentru prima oară de realitățile funcționale ale provinciei și, mai ales, de mentalitatea oltenilor, numită de istoriografia occidentală "înapoiată", "orientală", dar care se constituise de mai multe secole într-un mod de viață. Principala problemă era fenomenul "fugii de pe moșii", care determina o migrație masivă și rapidă a țăranilor de la câmpie la munte, în păduri și văi ascunse, permitea boierilor să nu declare numărul exact de țărani, să falsifice continuu valoarea producției și totodată să nu poată fi determinat numărul exact al populației supuse taxării", notează A.M. Stoenescu în volumul Istoria Olteniei ( Editura Rao, 2011)
Autorul explică de ce oltenii refuzau cu obstinație să predea bunurile lor. "Fenomenul a fost surprins câteva decenii mai târziu de consulul Thomas Thornton, în lucrarea The Present State of Turkey, unde românii erau prezentați ca urmași ai dacilor și ai romanilor de la care au păstrat 'înverșunarea cu care se împotrivesc celor ce le smulg bunurile și încăpățânarea să rețină aceste bunuri, chiar atunci când știu bine că până la urmă tot vor fi smulse; ei socotesc că ar fi curată nebunie să le cedeze până nu sunt constrânși să le cedeze, deși nu se gândesc să se împotrivească până în final'".
Această mentalitate a creat un sistem complex de evaziune fiscală.
"În al doilea rând boierii cunoșteau și aplicau un sistem multiplu de evaziune fiscală, prin declararea unui număr mai mic de țărani, unui număr mai mare și mai complicat de imunități, prin deplasări de populație și printr-un sistem foarte eficient de legături cu țăranii, asigurat de mica funcționărime cu slujbbe.[...] Abia în secolul XIX au fost înțelese sistemul satelor duble și faptul că țăranii dispăreau la un moment dat, plecând în "bejanie", apăreau în alte localități de la munte, după care reapăreau la câmpie", scrie istoricul.
Acest sistem a condus, după cum afirmă istoricul, "la eșuarea tuturor acestor ocupații, indiferent cât de mari erau imperiile stăpânitoare". Istoricul notează că în ciuda prețului mare, "aceasta a fost cea mai eficientă formă de supraviețuire în condițiile geografice și istorice date, la care trebuie adăugat factorul religios, ce a ținut neamul unit și foarte solidar".
De unde vine cuvântul "fraier"
Astfel, "șmecher" vine din cuvântul german "schmeker", care explică Stoenescu, "desemna o persoană cu gusturi rafinate (de la verbul "schmeken" - a gusta, a savura), iar cuvântul fraier vine de la substantivul german "freier", care însemna pețitor, logodnic. Intrarea acestor cuvinte în limba română este legată de fenomene locale petrecute în Oltenia sub ocupație austriacă, în primul caz fiind vorba de bucătăria românească, apetisantă, spectaculoasă și abundentă pentru ocupantul germanic, care a cunoscut acolo cheful( de la turcescul keyf) de tip oriental, cu mâncare și băutură multă. În al doilea caz, al fraierului, este vorba de contactul cu femeia olteancă".
O altă versiune "arată că freier vine de Freiherr, denumirea unor șerbi care își puteau obține libertatea dacă deveneau coloniști, au primit pământ în Oltenia și l-au pierdut apoi, acesta revenind cultivat, îngrijit și îngrășat, oltenilor", notează istoricul în cartea sa.
Cu timpul, în Oltenia s-a generalizat și fenomenul haiduciei, astfel că tratatul de la Belgrad a formalizat realitatea din teren: austriecii părăsiseră, după nici 20 de ani, o provincie românească pe care nu au putut s-o supună.
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Ion Cristoiu a descoperit în Arhiva SRI un nou document epocal privind asasinarea Căpitanului Mișcării Legionare din 29/30 noiembrie 1938, noaptea Sfântului Andrei: ”Avem ordin să-l împușcăm pe Corneliu Codreanu”. FOTO / VIDEO

30 noiembrie: Asasinarea lui Corneliu Zelea Codreanu la ordinele Regelui Carol al II-lea. AUDIO cu Singurul Discurs rămas în Arhiva Radio și VIDEO cu Înmormântarea Căpitanului Mișcării Legionare. ISTORIA ZILEI

Cine l-a ucis pe Nicolae Iorga? 27 noiembrie: 83 de ani de la asasinarea cu necunoscute a marelui istoric. MORȚI SUSPECTE ÎN CULTURA ROMÂNĂ

Statul Român către KIEV: Actul final al Conferinței CSCE de la Helsinki prevede posibilitatea modificării frontierelor pe căi pașnice, diplomatice. DOCUMENT AL PARLAMENTULUI ROMÂNIEI CĂTRE UCRAINA, din 28 noiembrie 1991

Dezvăluiri: Împreună cu Corneliu Codreanu urma să fie asasinat și Iuliu Maniu. Istoricul SRI Cristian Troncotă: A fost un act de terorism de stat. 29 spre 30 noiembrie 1938 - Noaptea Sfântului Andrei

PUNEȚI PICIORUL ÎN PRAG, MĂI, ROMÂNI, MĂI! Mesajul Generalului Radu Theodoru în Piața Universității, de 1 Decembrie 2021 - VALABIL ȘI AZI. VIDEO
Recomandările noastre

Interviu cu Regele Mihai: „Naționalismul și patriotismul constituie ceva foarte adânc din punct de vedere moral. Tinerii să aplice învățăturile lui Hristos”. 6 ani de la moartea ultimului Rege al României (25 octombrie 1921 - 5 decembrie 2017)

Acad. Ilie Bădescu: Războaiele axiale. Erminia zilei de 1 Decembrie

Show Satanist cu Șoșoacă la Festivalul Holistic din Sibiu: Pe unde te duci, vibrația e joasă. Trebuie unificate toate spiritele indiferent de religie. Șaman Dragoman: Așa cum spunea părintele Necula sufletul e nemuritor. E compus din 7 chackre în 7 culori
Am dat jos Codul QR de pe Catedrală! Patriarhul ne-a auzit și a îndreptat eroarea - FOTO. ActiveNews se ține de promisiune: susținem Catedrala Mântuirii Neamului!
Persoane: Alex M. Stoenescu
Locații: Craiova Drobeta Turnu Severin Olt Târgu Jiu Vâlcea
Subiecte: Istoria României
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)