Istoria neștiută: Peste 18.000 voluntari sârbi au luptat cu „eroism legendar” alături de Români în Primul Război Mondial, pe frontul din Dobrogea. 11 ofițeri sârbi au fost decorați cu ordinul „Mihai Viteazul”, cea mai înaltă distincție românească
Prezent în România pentru o vizită oficială, președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a menționat în cuvântul său că „România și Serbia sunt legate de o prietenie tradițională”.
Unul dintre momentele în care sârbii și românii au luptat cot la cot pentru o cauză comună a fost Primul Război Mondial.
În prima conflagrație mondială, Serbia a fost atacată de Austro-Ungaria, ca urmare a asasinării arhiducelui Franz Ferdinand, de către patriotul sârb Gavrilo Princip. Rezistența vitejească a sârbilor în fața unei forțe mult superioare numeric a găsit ecouri la București.
La 24 octombrie 1915, la Ateneul Român are loc conferința „Serbia eroică și martiră”, suținută de Nicolae Iorga.
„Cauza lor dreaptă este și cauza noastră”, declara, în fața unui auditoriu care aplauda frenetic, marele istoric, făcând aluzie străvezie la dezideratul larg împărtășit ca România să se alăture puterilor Antantei pentru a-și satisface revendicările naționale. „Trecutul nostru întreg, ca și interesul nostru actual, ne impun să fim cu inima astăzi, cu fapta cât se va putea mai curând, alături de cei care reprezintă sublimul eroism înaintea obrăzniciei cuceritoare a celui mai puternic”, continua istoricul, pentru a sublinia apăsat:„toți suntem cu Serbia, toți acei care pot vorbi și acei care încă nu pot vorbi”.
La 14 august 1916, după doi ani de neutralitate, România intra în Primul Război Mondial de partea Triplei Antante, împotriva coaliției Puterilor Centrale, devenind implicit și aliata Serbiei vecine.
Vecinii noștri nu vor ezita să-și arate recunoștința, prin prezența Divizie 1 de voluntari sârbi, pe frontul din Dobrogea. Dar pentru a ajunge pe frontul dobrogean, divizia sârbească a parcurs o adevărată odisee, după cum relatează revista Historia:
„ trebuit să traverseze Marea Egee, apoi să străbată aproape pe toată lungimea ei Mediterana până la Gibraltar, să navigheze de-a lungul Atlanticului în largul Peninsulei Iberice, pentru a intra, prin Canalul Mânecii, în Marea Nordului, și de aici să ia din nou calea Atlanticului, pentru a debarca, în fine, după un periplu maritim de mii de kilometri, la Murmansk, portul liber tot timpul anului de ghețuri, de la Marea de Barenț. Un traseu halucinant, presărat cu nenumărate pericole, sub forma submarinelor germane, care pândeau gata să lovească în orice moment. De la Murmansk, alte mii de kilometri, de data aceasta pe uscat, în legănatul trenului, prin nesfârșitele stepe rusești până la Odessa. Întregindu-și rândurile cu cadre ofițerești sârbe, divizia de voluntari, la capătul unui scurt proces de instrucție, a fost trimisă să lupte pe Frontul din Dobrogea, alături de soldații români și ruși, împotriva trupelor lui Mackensen”.
Divizia a avut un efectiv de 18.868 de soldați, dintre care peste 600 erau ofițeri, fiind comandată de colonelul Stevan Hadzici. În martie 1916, prin Ordinul nr. 7 al comandantului Diviziei 1 Voluntari, au fos numiți comandanți de brigăzi colonelul Djurdje Josifovici - la Brigada 1 și colonelul Milos Stankovici - la Brigada 2. De asemeni, la comanda celor patru regimente de infanterie au fost numiți locotenent-coloneii Dragoljub M. Mihailovici, Zivan G. Mitrovici, Velibor P. Trebinjac și Stojan M. Popovici. De menționat este că divizia nu era formată doar din sârbi, ci și din sloveni, cehi, slovaci sau croați, dar toți juraseră fidelitate Regatului Serbiei.
Așa cum îi știm, sârbii s-au luptat vitejește, alături de camarazii lor români și ruși, în bătăliile de la Bazargic, Grelengic (Pecineaga), Cocargea(Pietreni), Topraisar, Amzacea și Engimahale (Mereni). Pierderile au fost pe măsură: peste 8.000 de morți și mai bine de 6.000 de răniți. Pentru actele lor de bravură, 11 ofițeri sârbi, în frunte cu comandantul diviziei, colonelul S. Hadjici, alături de alți doi colonei, doi locotenenți-colonei, trei maiori, un căpitan și doi sublocotenenți, au primit cel mai înalt ordin militar românesc, „Mihai Viteazul”.
Cu titlul de exemplu se poate cita cazul căpitanului Milenko Milicievici, expunerea de motive relevând „curajul și spiritul de camaraderie de care a dat dovadă în luptele de la Cocargea, aducând în liniile românești un cheson de tun tras de soldați”.
„Formată din oameni care-și pierduseră aproape tot: patrie, familie, casă, dominată de un patriotism fanatic ce nu era egalat poate decât de ura împotriva dușmanului perfid și sălbatec, ei vor constitui elementul de elită al ajutorului rusesc”, scria Constantin Kirițescu în a sa Istorie a războiului pentru întregirea României, vol. I.
Dumitru-Valentin Pătrașcu nota că sârbii dovedesc „un eroism legendar, începând cu luptele de la Bazargic, Topraisar, Amzacea, până în nordul Dobrogei". Exemplifică același Kirițescu: „În zilele de 18 și 19 septembrie, divizia sârbă a luptat cu eroism împotriva atacurilor înverșunate ale bulgarilor la Cocargea. Colonelul Matici, rănit la mână, continuă să-și comande trupa și moare, primind un al doilea glonț în gura deschisă ca să strige oamenilor săi cuvinte de îmbărbătare la atac.”
În memoria eroilor diviziei, a fost ridicată o piramidă-osuar, pe o colină din cimitirul ortodox din Medgidia, cunoscută sub numele de „Monumentul Eroilor Sârbi”, care este situată într-o parte a unui cimitir din Medgidia. Monumentul adăpostește osemintele a 224 de militari sârbi, căzuți în luptele din Dobrogea, fiind inaugurat în mod solemn la 7 septembrie 1926 de către regele Ferdinand I al României și regele Alexandru Karagheorghevici al Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor.
Pe latura aflată în dreptul scărilor de acces se află sculptat următorul text: „Eroilor/ Diviziei I-a de voluntari sârbi/ căzuți în Dobrogea/ în luptele de la 25 august până la 12 octomvrie 1916/ pentru/ eliberare și unitate/ Patria recunoscătoare/ Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor” iar pe latura opusă sunt enumerate luptele la care au participat voluntarii: „Dobric-Kara Sinan; Hardali-Tekederesi; Kokardja-Amsacea; Enge Mahale-Edilkjoj”.
Veșnica lor pomenire!
Pe același subiect

30 noiembrie: 81 de ani de la asasinarea lui Corneliu Zelea Codreanu, din ordinele Regelui Carol al II-lea
Dovezile SIE, MAE și CNSAS confirmă dezvăluirile EVZ. Mihai Șora a fost angajatul Anei Pauker la Paris și a rămas în România după arestarea soției

3 decembrie: Moartea lui Petre Țuțea, marele gânditor român creștin „Eu sunt român de meserie! Poporul român nu e cu nimic inferior poporului german sau francez. N-avem un Goethe, dar avem un Eminescu”

Colindul Sfântului Andrei: creația populară descoperită în 1935 care vorbește despre creștinarea Daciei

„Clopotul Reîntregirii”, poezia scrisă de Adrian Păunescu înainte ca 1 Decembrie să fie declarată Zi Națională: „Veniți români, veniți la Mecca noastră, Veniți la Alba Iulia-n Ardeal!”

2 decembrie: 21 de ani de la trecerea la Domnul a părintelui Cleopa Ilie (VIDEO)
Comentarii de pe facebook
Recomandările noastre
Irlandezul Peter Hurley, la Vaslui: Pentru mine, a fi român înseamnă o construcție spirituală, o combinație între limbă, credință, locul (pământul), tradițiile vii și această cămașă albă a jertfei pe care ați purtat-o pe parcursul a sute de ani

Portretul real al lui Iuliu „Tom” Maniu, „spionul patriotic”. Caracterizarea necruțătoare pe care i-a făcut-o Patriarhul Miron Cristea

Istoricul Marius Oprea: De ce mă aflu la Periprava. În chilia părintelui Iustin Pîrvu am învățat că nu trebuie să renunț, pentru că morții așteaptă o cruce la căpătîi și o lumînare aprinsă, pentru a urca în lumea sfinților, oriunde îi găsim

Jurnalistul Silviu Andrei Vlădăreanu, interviu despre situația bisericească din Ucraina: Istoria Bisericii ne învață că tot ce a fost de la oameni și nu de la Dumnezeu s-a risipit

Un studiu teribil despre sexualizarea copiilor din lumea de azi. Esența răului: sexul cu copii a devenit big bussines în America

De Ziua Independenței României, Alianța USR/PLUS și-a lansat „Manifestul pentru Europa”. Documentul susține crearea unei identități europene, migrația controlată și noi instituții suprastatale. Copiii ar urma să învețe despre „Istoria Europei”

To be or not to be

1 Decembrie: Nouă personalități ne oferă 100 de motive pentru care să credem în România!

Generația Unirii, secerată în închisorile comuniste

Prof. Dan Dungaciu: „Identitatea va reconfigura spațiul politic din zona euro-atlantică și nu numai. Să ignori chestiunea identitară în România, în acest moment, mi se pare o iresponsabilitate”

De ce se împușcă adolescenții americani? Răspunsul părintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa
Karl Marx nu s-a născut în Orientul European

Prima oră de război cu Rusia și zilele numărate ale dolarului ca monedă-cheie. ULTIMA PARTE. România și posibilul viitor război: premise, mize și o singură soluție. Pacea

Un moment istoric: trecerea protestelor #rezist de la raportul de drept la raportul de forță

Gregorian Bivolaru confirmă: ”Dacian Cioloș a PRACTICAT yoga în cadrul școlii MISA” (VIDEO)

Roșu și negru

Roșu și alb

Declarația de la Paris.Apel împotriva TIRANIEI birocrate, corecte politic și multicultural imperiale: Europa în care putem crede. Sever Voinescu: Un document ce spune adevăruri mari și periculoase pentru aceste timpuri
Vrei să crești un copil ascultător? Un psiholog american reputat explică: Secretul e în ATITUDINE. Fii concis, expune CLAR și calm ce așteptări ai de la copil și mai ales nu te coborî la nivelul lui

Analiza discursului șefului SRI, Eduard Hellvig, de la Universitatea de Vest din Timișoara. Patria a priori, dar patria cui?

A murit ultimul supraviețuitor al Bătăliei de la Oarba de Mureș. Avea 103 ani și o pensie de 252 de lei. Aureliu Surulescu: Moșu Șomlea a plecat lăsând România pustiită de eroi, pustiită de oameni. A fost îngropat FĂRĂ onoruri militare

Biofizicianul Virgiliu Gheorghe, despre legea vaccinării obligatorii: Dacă va trece, atunci orice altă lege care include ideea de consimțământ prezumat va deveni posibilă: de la eutanasiere la prelevare de organe (VIDEO)

Colțul Anacronic: Wall Street și Revoluția bolșevică. Demonstrația impecabilă a faptului că bancherii internaționali au finanțat Revoluția bolșevică
Ce sunt „fake news”? Despre ce e vorba în scandalul „știrilor false”
Ministrul de Externe se adaugă personalităților care citesc și distribuie știrile ActiveNews. Mulțumim!

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (2)
De ce raportați acest conținut?