Istoria neștiută. 7 mai 1986: Victoria echipei Steaua în Cupa Campionilor era să ducă la prima explozie populară împotriva lui Ceaușescu. Suporterii steliști și rapidiști au ieșit în stradă și s-au unit împotriva MILIȚIEI la Otopeni

7 mai 1986 este, cu siguranță, cea mai importantă zi din istoria fotbalului românesc. În acea seră de neuitat, echipa Steaua București a câștigat Cupa Campionilor Europeni, trofeul care se acordă și astăzi învingătoarei din Liga Campionilor.
Puțini sunt aceia care cunosc însă că bucuria românilor de după acea partidă era să se transforme într-o explozie de revoltă împotriva regimului Ceaușescu. Mai precis, pe fondul unei gafe făcute de comentatorul partidei, mii de suporteri steliști și rapidiști au ieșit în stradă spre a merge la Aeroportul Otopeni pentru a-i întâmpina pe campionii Europei în acea seară. În realitate, echipa avea să sosească abia a doua zi, pe 8 mai. Iată cum relatează istoricul Alex Mihai Stoenescu întâmplările din acele zile:
„La 7 mai 1986 echipa de fotbal Steaua (club al Ministerului Apãrãrii Nationale a României) cîstiga, dupã o finalã dramatica cu F.C. Barcelona, Cupa Campionilor Europeni. La finalul comentariului sãu, spicherul Coca-Cosma Teoharie a anuntat eronat cã fotbalistii se întorc în aceeasi searã de la Sevilla. în Capitalã se adunã spontan în principalele centre sportive — Ghencea si Giulesti — sute de suporteri. Un grup se strînge în fata sediului Clubului Steaua din strada Plevnei, apoi porneste spre Aeroportul Otopeni pe jos, adunînd pe drum si suporterii giulesteni, si pe alti suporteri din centru, care încercaserã, fãrã succes, sã convingã pe soferii unor autobuze de noapte sã iasã din traseu si sã-i transporte pînã la aeroport.
Desi pînã acolo sunt aproximativ 15 km, la Otopeni ajung peste 2 000 de oameni. Pe drum, mai întîi de la magazinul alimentar de lîngã Televiziune, deschis entuziast de gestionar, apoi de la chioscul alimentar al Aeroportului Bãneasa (cu program permanent) unii participanti cumpãrã bãuturi alcoolice, mai ales sticle de sampanie. Ajunsã în fata aerogãrii Aeroportului Otopeni, multimea se comportã relativ disciplinat scandînd si cîntînd în cinstea victoriei. La început, scandãrile sunt expresia bucuriei si mîndriei, subliniind superioritatea româneascã în domeniul fotbalului pe plan european. Dupã cîteva ore de asteptare si confuzie, autoritãtile (Militia) anuntã cã este o eroare si cã sportivii se întorc abia seara urmãtoare.
Mulțimea nu crede, devine agitatã si în scurt timp apar primele accente verbale violente la adresa Militiei, în care multimea vede pe eternul rival sportiv al Stelei, echipa Dinamo (club al Ministerului de Interne). Adunarea se transformã, inclusiv pe fondul consumãrii bãuturilor aduse, într-o manifestatie scãpatã de sub control în care militienii din spatiile laterale sunt huiduiti, agresati, injuriati, goniti, înspre dimineatã multimea se calmeazã, înțelege si, avînd în vedere cã la Aeroport este adusã si presa din ziua respectivã (8 mai), spiritele se potolesc. Suporterii pleacã pe jos înapoi. Cazul, oricît ar pãrea de izolat si particular, are importante semnificatii din punctul de vedere al psihologiei multimii, în primul rînd, nu a fost nevoie de nici o instigare calificatã pentru ca oamenii sã se adune. Multimea a mãrșãluit liberã pe strãzile Capitalei, nu pe trotuare. Determinarea impresionantã a multimii a fost doveditã de parcurgerea unei distante apreciabile pe jos. In momentul în care autoritatea ordinii (Militia) a intervenit — fãrã violente, firesc si corect —, pentru a explica multimii realitatea, aceasta nu a fost crezutã si, mai mult, a provocat o reactie de ostilitate, în seara urmãtoare vor veni mai multi, peste 5 000, tot pe jos si mult mai organizati (cu pancarte, cu steaguri, cu banderole etc.).
Cristian Topescu, cunoscut comentator sportiv aflat în disidentã, a fost solicitat de autoritãti sã se prezinte la aeroport în uniformã de ofițer pentru a tine multimea în stare de calm. Avînd în vedere cã avionul întîrzia, Topescu a fost nevoit sã se adreseze multimii, sã-i explice esenta confuziei privind ziua si ora întoarcerii fotbaliștilor, sã vorbeascã aproape douã ore. Faptul cã un singur om, cunoscut ca disident, ca personalitate cãreia i se fãcuse o nedreptate, a intervenit cu succes pentru a transmite de fapt acelasi mesaj ca si Miliția, dovedește functia esentialã a credibilitãtii în relatia cu massa. în acea noapte de 8 mai 1986 avusese loc un transfer dramatic de autoritate, de la stat la un om. Duminica urmãtoare, în fata unor tribune arhipline, echipa Steaua a jucat în campionat primul sãu meci dupã cucerirea Cupei Campionilor Europeni. Printr-o ironie a soartei, adversara era echipa de fotbal a „Securitãtii" (în realitate a Militiei Municipiului Bucuresti), Victoria Bucuresti, pe care Steaua a zdrobit-o cu un umilitor 4-0. În tribune s-a manifestat un adevãrat delir anti-Securitate si anti-Militie. Esenta acelei întîmplãri a fost curajul, înfrîngerea fricii de autoritate prin constituirea ca mulțime, mulțimea fiind un mediu primitiv care asigura protecția individului, care permitea exprimarea nemulțumirii, care oferea posibilitatea consumării sentimentului de libertate. Fenomenul s-a repetat cu amploare la Brasov în 1987” (Istoria Loviturilor de Stat în România, volumul 4, partea 1, pagina 70-72, Ed.Rao).
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Marian Munteanu: Adevărul despre Piața Universității 1990, la 35 de ani. VIDEO

24 aprilie: GENOCIDUL asupra armenilor din Turcia. Aproape 1,5 milioane de oameni au pierit și TOȚI AU FOST CANONIZAȚI CA MARTIRI

RADU GYR din MANUSCRISE: Vasile Voiculescu avea o figură de sfânt bizantin cu mâinile subțiri cu degete lungi, desprinse parcă dintr-o icoană. MĂRTURISIRI la 62 de ani de la plecarea la Domnul - 26 aprilie 1963

RADU GYR MAGNIFICUL (2 martie 1905 – 29 aprilie 1975). CREZUL LUI CÂNTAT DE TRONOS ȘI POEZIA MANIFEST - VIDEO

Sinaxarul demnității românești: 27 aprilie, TRAIAN TRIFAN. ”Lupta noastră nu este limitată în timp, ci permanentă”
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Istorie
Persoane: Nicolae Ceauşescu
Locații: București
Subiecte: 7 mai 1986 Fotbal galerii de fotbal Istoria Fotbalului Istoria României Steaua '86 Steaua '86 echipa
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)