ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Istoricul George Damian scrie pe blogul historice.ro că volumul 1 din „Cetăți, castele și alte fortificații din România”, realizat de către desenatorul Radu Oltean este „o dezamăgire”.

Acesta notează că din cartea de 135 de pagini „doar 40 sunt propriu-zis reconstituiri grafice de cetăți și castele, restul sunt gravuri, schițe, planuri, fotografii contemporane”, lăsându-i o senzație de „păcăleală”.

Desenele de bună calitate sunt însoțite de texte îndoielnice, iar unele dintre afirmațiile iscălite acolo sunt taxate de Damian: „Despre cetățile dacilor se spune scurt că nu au avut un rol militar, ci au fost ridicate pentru a intimida, pentru a inspira autoritate. O afirmație lipsită de orice fel de suport, contrazisă de locurile unde au fost amplasate cetățile dacice, de evidentul efort al ridicării unor construcții defensive, de mărturiile despre asedii cuprinse în columna lui Traian”.

Tot istoricul și jurnalistul notează că la Radu Oltean „Deranjează siguranța cu care avarii, pecenegii, bulgarii, cumanii, maghiarii sunt (la fel ca anteriorii slavi) popoare bine definite, spre deosebire de românii plin de ambiguități”.

Ilustratorul favorit al Editurii Humanitas a mai scris în volum că Vlad Țepeș a construit nu Cetatea Bucureștiului, ci „o casă domnească cu pivniță”.

„Una peste alta volumul își are meritele lui, mai ales în ceea ce privește cele 40 de reconstituiri extrem de valoroase. Restul, în principal textul însoțitor, reprezintă un balast inutil, care cel mult reflectă o serie de convingeri personale ale unui diletant în domeniul istoriei”, a conchis Damian.

Această recenzie i-a declanșat o criză lui Radu Oltean, care a scris pe facebook că Damian este „ultra-naționalist” promovat pe siteuri de „extremă-dreaptă”, acolo unde este atacat el, cu referire la ActiveNews. ActiveNews l-a taxat pe caricaturistul Humanitas după ce acesta l-a jignit public pe Tudor Gheorghe, recent.  
 
Argumentele lui George Damian în privința Cetății Bucureștiului construite de Vlad Țepeș și replica lui Radu Oltean este aici.