ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acum câteva zile, președintele Klaus Iohannis a promulgat niște modificări la ordonanța care pedepsea organizațiile cu caracter fascist. În mod concret, în textul legii a apărut și referința explicită la legionari și legionarism. În aceste condiții, mai mulți istorici au denumit această lege drept "legea anti-legionară".

Unul din istoricii care se arată critic cu acest act normativ este Marius Oprea.  Oprea este binecunoscut pentru demersurile pe care le întreprinde pentru scoaterea la lumină și elucidarea crimelor comunismului.

Invitat la o dezbatere de către ziarul Adevărul, Marius Oprea a făcut câteva afirmații tranșante cu privire la această lege.
 

"Dreptul la opinie este îngrădit de prevederile legii. Legea va avea un efect de bumerang. Asta e firea românului: ce i se interzice românului, asta vrea să facă. Această lege ar fi fost pe marele plac al lui Carol al II-lea, în 1938. Cum de nu s-a gândit și la ea?

Această lege este făcută cu copy-paste. Pe multe pasaje ale ei, nu respectă limba română. Tehnica legislativă a lipsit: capacitatea de a exprima în propoziții un caracter precis al legii. Foarte multe din paragrafele legii seamănă cu ordonanțele secrete din anii '50, care aveau în vedere pedepsirea oricărei împotriviri la instaurarea brutală a comunismului în România. Tocmai această mireasmă represivă care este conținută de această lege nu a avut darul să mă încânte", a spus el.