Asociația Română „Focul Viu” alături de Despărțământul Astra Cluj lansează cartea „Reforma agrară în România și optanții unguri din Transilvania înaintea societății națiunilor”, arată un comunicat de presă.

Autorul cărții este prof.universitar.dr Ioan Sabău Pop. Evenimentul va avea loc în data de 2 noiembrie cu începere de la ora 18:00 în sala Ion Muslea a Bibliotecii Centrale Universitare Lucia Blaga din Cluj Napoca.

„În contextul numeroaselor procese de retrocedare de proprietăți din arealul Transilvaniei care au aparținut unor cetățeni ai monarhiei habsburgice de până la Marea Unire din 1918, considerăm a fi necesar a readuce în atenția publicului larg a problemei "optantilor" maghiari, foști proprietari de întinse perimetre funciare. 

Sfârșitul Primului Război Mondial a prilejuit destrămarea Imperiului Austro Ungar, iar în contextul afirmării statelor națiune și a reformelor agrare demarate imediat după încetarea conflagrației mondiale,  a adus în discuție problema unor familii nobiliare maghiare care, revendicându-și uriașe întinderi teritoriale în Transilvania, au fost puse în față deciziei consfințită prin Tratatul de la Trianon - de a alege între cetățenia ungară sau cetățenia română. În urmă opțiunii acestora pentru cetățenia ungară și urmare a unor indelugate procese internaționale desfășurate pe perioada anilor 1923 - 1930, Tribunalul Arbitral de la Paris a obligat Statul Român să plătească despăgubiri Ungariei și "optantilor" unguri echivalentul a peste 100 de tone aur pur de 24 de carate, valoare pe care România achitat-o integral. 

În condițiile în care Transilvania numără 367 de "optanti" care dețineau aproape 80% din suprafețele agricole și de pădure și care au fost despăgubiți de către Statul Român în perioada interbelică, problema actuală a unor procese de retrocedare intentate Statului Român de către urmași ai foștilor optanti ar trebui să fie lovite de nulitate. Avem argumente juridice să ne susținem dreptul asupra acestor proprietăți? Au dreptul urmașii foștilor proprietari optanti să își solicite în instanța dreptul asupra unor bunuri pe care Statul Român le-a despăgubit  în perioada interbelică? 

Ne propunem că aceste aspecte istorice și juridice, de o deosebită însemnătate pentru trecutul și mai ales prezentul României să fie aduse la cunoștiința auditoriului în conferință noastră. 
 

Vor fi alături de noi în acest demers prof. univ. dr. Ioan Sabau Pop și istoricul Vasile Lechințan”, se arată în mesajul trimis pe adresa redacției.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews