ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația Română „Focul Viu” alături de Despărțământul Astra Cluj lansează cartea „Reforma agrară în România și optanții unguri din Transilvania înaintea societății națiunilor”, arată un comunicat de presă.

Autorul cărții este prof.universitar.dr Ioan Sabău Pop. Evenimentul va avea loc în data de 2 noiembrie cu începere de la ora 18:00 în sala Ion Muslea a Bibliotecii Centrale Universitare Lucia Blaga din Cluj Napoca.

„În contextul numeroaselor procese de retrocedare de proprietăți din arealul Transilvaniei care au aparținut unor cetățeni ai monarhiei habsburgice de până la Marea Unire din 1918, considerăm a fi necesar a readuce în atenția publicului larg a problemei "optantilor" maghiari, foști proprietari de întinse perimetre funciare. 

Sfârșitul Primului Război Mondial a prilejuit destrămarea Imperiului Austro Ungar, iar în contextul afirmării statelor națiune și a reformelor agrare demarate imediat după încetarea conflagrației mondiale,  a adus în discuție problema unor familii nobiliare maghiare care, revendicându-și uriașe întinderi teritoriale în Transilvania, au fost puse în față deciziei consfințită prin Tratatul de la Trianon - de a alege între cetățenia ungară sau cetățenia română. În urmă opțiunii acestora pentru cetățenia ungară și urmare a unor indelugate procese internaționale desfășurate pe perioada anilor 1923 - 1930, Tribunalul Arbitral de la Paris a obligat Statul Român să plătească despăgubiri Ungariei și "optantilor" unguri echivalentul a peste 100 de tone aur pur de 24 de carate, valoare pe care România achitat-o integral. 

În condițiile în care Transilvania numără 367 de "optanti" care dețineau aproape 80% din suprafețele agricole și de pădure și care au fost despăgubiți de către Statul Român în perioada interbelică, problema actuală a unor procese de retrocedare intentate Statului Român de către urmași ai foștilor optanti ar trebui să fie lovite de nulitate. Avem argumente juridice să ne susținem dreptul asupra acestor proprietăți? Au dreptul urmașii foștilor proprietari optanti să își solicite în instanța dreptul asupra unor bunuri pe care Statul Român le-a despăgubit  în perioada interbelică? 

Ne propunem că aceste aspecte istorice și juridice, de o deosebită însemnătate pentru trecutul și mai ales prezentul României să fie aduse la cunoștiința auditoriului în conferință noastră. 
 

Vor fi alături de noi în acest demers prof. univ. dr. Ioan Sabau Pop și istoricul Vasile Lechințan”, se arată în mesajul trimis pe adresa redacției.