Biserica Mănăstirii Putna, primul lăcaș de cult ctitorit de Sfântul Domnitor Ștefan cel Mare, împlinește marți, 3 septembrie 2019, 550 de ani de la sfințire, însă evenimentele aniversare se vor desfășura sâmbătă și duminică, informează Agenția de Știri Basilica.

Sâmbătă dimineață vor fi aduse din Muzeul mănăstirii și depuse pe mormântul voievodului fragmentul de lemn păstrat până azi din copacul aflat pe locul unde s-a construit altarul mănăstirii, candela de ceramică ce s-a aflat sub Sfânta Masă și coroana reconstituită a Sfântului Ștefan cel Mare.

Slujba de Priveghere va fi oficiată sâmbătă seară, de la ora 19:00, urmând a fi transmisă în timp real pe pagina de Facebook și canalul de YouTube ale mănăstirii.

Duminică dimineață, slujba va începe cu Acatistul Domnului Iisus Hristos, continuând cu Sfânta Liturghie, oficiată de ÎPS Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord. La ieșirea din biserică, va avea loc un recital de muzică și poezie, intitulat „La 550 de ani de la sfințirea Maicii îndurătoare – Putna”, susținut de Grupul vocal tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus. Programul cultural va continua prin lansarea filmului documentar „Mănăstirea Putna. Epoca ștefaniană”, realizat de Trinitas TV, și a ediției a doua a volumului „De veghe în casa Măriei-Sale. File de Pateric de la Mănăstirea Putna”, tipărit cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte.

Duminică seară, la ora 20:00, relicvele istorice depuse pe mormântul voievodului vor fi reașezate în Muzeul mănăstirii. 

Potrivit Basilica.ro, construcția Mănăstirii Putna a început la 10 iulie 1466, iar sfințirea ei a avut loc pe 3 septembrie 1469. Putna este primul sfânt lăcaș ctitorit de Sfântul Domnitor Ștefan cel Mare și, de la început, a fost prevăzută camera mormintelor, urmând să devină necropolă a familiei domnitorului.

Pentru data sfințirii, Sfântul Ștefan a ales o zi care arăta respectul și prețuirea sa pentru Mitropolitul de atunci al Moldovei: 3 septembrie este ziua prăznuirii Sfântului Teoctist al Palestinei, al cărui nume îl purta și ierarhul Moldovei din vremea lui Ștefan cel Mare.

În Letopisețul de la Putna II, sfințirea mănăstirii este descrisă astfel: „În anul 6798 august 20 au venit tătarii, mare mulțime și s-a bătut cu ei Ștefan voievod la dumbrava de la Lipniți, lângă Nistru. Și a gonit urma lor și a luat toată prada lor. Și apoi s-a întors cu izbândă și a venit să sfințească hramul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu mâna preasfințitului mitropolit, chir Teoctist, și a episcopului Tarasie și cu egumenii tuturor mănăstirilor. Și la liturghie au fost la jertvelnic, de toți în număr de 64 de arhierei și preoți și diaconi, septembrie 3, sub arhimandritul Ioasaf”.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews