Intrarea în vigoare a legii 217/2015, cunoscută și ca "legea memoriei interzise", a născut efecte dintre cele mai neașteptate, pentru inițiatorii ei.

Deși se dorea întăririi unor condamnări date de regimul comunist, legea a făcut ca tinerii să cerceteze mai atent persoanele care au suferit în timpul regimului de tristă amintire.

Astfel s-a născut proiectul "Legende vii", un magazin virtual din care cetățenii pot comanda tricouri cu chipurile celor care au pătimit în închisorile comuniste.

"Am pornit acest proiect din dorința de a promova valorile autentice românești și pentru a păstra vie memoria românilor care au influențat istoria de-a lungul timpului și au luptat pentru independența de care ne bucurăm acum. În același timp, credem că România se află într-o criză de identitate pe toate planurile, iar proiectul nostru are menirea de a reînvia amintirea acestor oameni legendari. Totodată, vrem să fim relevanți pentru timpurile noastre și stilul de viață urban, încercând să comunicăm într-un un limbaj deschis, folosindu-ne de elemente ale prezentului și, astfel, sperăm să le creăm tinerilor de astăzi deschidere către poveștile acestor oameni, către valoare și cultură", scriu inițiatorii.

Petre Țuțea, Mircea Vulcănescu, Valeriu Gafencu sau Radu Gyr sunt doar câteva din personalitățile care se găsesc pe tricourile "Legendelor vii".

Orwell scrie undeva că după 40 de ani, fiecare are chipul pe care-l merită. Ce citim pe chipurile lor, ca într-o carte deschisă? Privindu-l pe Radu Gyr, înțelegem cât de senină poate să-ți fie bătrânețea, dacă ți-ai adus ofrandă întreaga tinerețe lui Hristos și neamului din care îți tragi sevele ființei. Valeriu Gafencu te privește, cu o hotărâre neclintită, ca un călător fascinat de capătul drumului. Mircea Vulcănescu iradiază înțelepciunea iubitoare de semeni. Iar Țuțea parcă îți vestește că dincolo de limitele rațiunii omenești se întinde tărâmul tainelor lui Dumnezeu. Purtând chipurile lor arăți că aspiri să faci ale tale virtuțile lor, și că îi porți în tine, ca pe-o comoară îngropată în țarina inimii", afirmă Ciprian Voicilă, unul din inițiatori.
 
Pentru a viziona produsele oferite de "Legende Vii", intrați AICI.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews