ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 100 de ani de la crearea României Mari, România este o țară care a fost validată de istorie, spune Lucian Boia. Acesta este un motiv de sărbătorire, chiar dacă ar trebui să îi înțelegem pe maghiari, „că nu e un motiv de bucurie pentru maghiarii de nicăieri Trianonul”.

În cazul unității României, a contat și religia, spune Boia, care este catolic și fost membru al PCR.

„Marea majoritate a românilor este ortodoxă, sigur, apare și Biserica Greco-Catolică la un moment dat, dar care păstrează în aspectul exterior, în modul în care se adresează oamenilor, păstrează câte ceva din ortodoxie, alături de dogma catolică. Asta i-a ajutat foarte mult și pe românii transilvăneni, să se opună încercărilor de maghiarizare, fiindcă nu aparțineau, ungurii și românii, acelorași biserici: ungurii erau, și sunt, fie romano-catolici, fie reformați, iar românii din Transilvania erau ortodocși, respectiv greco-catolici. Românii au rezistat bine din mai multe motive, și faptul că erau o populație predominant rurală, iar maghiarizarea s-a petrecut în orașe, într-o mai mare măsură. Germanii au rezistat foarte slab la maghiarizare, exceptându-i pe sași, ei își aveau civilizația lor, viața lor, cetățile lor. Ceilalți germani și germanii din Ungaria, pentru că Ungaria era presărată peste tot cu germani, și Budapesta a început prin a fi un oraș predominant german, nu au rezistat și a mers departe maghiarizarea. Românii s-au lăsat mai greu sau într-o foarte mică măsură și a contat, cu siguranță, și Biserica, în chestiunea asta”, a spus Lucian Boia pentru News.ro

Lucian Boia a abordat și problema republicii Moldova.

„(Basarabia) e posibil să revină cândva la România, în orice caz, pentru moment, este altceva decât România. Ca să-i scandalizez și mai tare pe naționaliști, am scris și în carte pe scurt, că și Moldova și Țara Românească sunt, totuși, două țări, care au fost apropiate, și geografic, și lingvistic, și cultural, dar care nu au fost identice,au avut istorii puțin diferite. Moldovenii și-au spus tot timpul moldoveni”, a mai spus Boia.
 
Lucian Boia s-a născut în 1944 la București, dar familia s-a mutat imediat la Câmpulung Muscel, datorită bombardamentelor americane asupra Capitalei. Lucian Boia se trage dintr o familie de italieni, după mamă, din clanul Morandini, provenit din Predazzo, localitate din Tirolul de sud. Bunicul lui din partea maternă era inginer de drumuri și a venit în România să-și facă meseria. Tatăl lui Boia era din Dobrogea, dar datorită faptului că mama sa a divorțat de acesta, el a rămas atașat familiei de origine italiană și de religie catolică. De copil Boia mergea la biserica catolică din oraș. Astfel se explică aversiunea sa disimulată sau neînțelegerea spirituală față de Ortodoxie, ca liant al națiunii.