ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proiect Avdhela și asociația „NeamUnit” îi comemorează sâmbătă, 23 martie, de la ora 13:00, pe martirii macedo-români din Balcani, la Biserica Mavrogheni din Capitală, se arată într-un comunicat de presă transmis de organizatori

Ceremonia va readuce în memorie evenimentele tragice din noaptea de Paști de acum 105 ani, când preotul Haralambie Balamaci și alți trei români erau martirizați la Corcea pentru a fi slujit în limba română. Acești patru români fac parte dintr-o serie de circa 1000 de români din Balcani (învățători, profesori, preoți, dar și simpli elevi) care au fost uciși în condiții bestiale de către antarții greci pentru că apărau identitatea românească și slujeau comunităților din care făceau parte în limba română/dialectul aromân/dialectul meglenoromân.

Dacă, până acum, slujba de pomenire avea loc la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Capitală, de această dată se va săvârși la Biserica „Izvorul Tămăduirii - Mavrogheni, sâmbătă 23 martie, de la ora 13:00.

Gazdă va fi parohul Radu Petre Mureșan, iar preotul Dumitru Ștefănescu (consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor) va citi cuvântul trimis pentru această ocazie de Patriarhul României.

Din partea organizatorilor vor fi prezenți Emanuil Inoan, doctor în istorie al U.B.B. Cluj, respectiv Aureliu Surulescu, președintele Asociației NeamUnit.