ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cel mai bun fel de a fi alături de Regele Mihai I, a cărei sănătate este precară, este ”să fim patrioți, să dovedim conștiință civică și să ne respectăm unii pe alții”, transmite Principesa Margareta, Custodele Coroanei române, în mesajul care marchează 150 de ani de regalitate în România.

În mesajul pentru 10 mai, zi în care este celebrată regalitatea, fiind data la care primul rege al României, Carol I, a depus jurământul de credință față de țară, Principesa Margareta amintește realizările monarhiei, unele dintre ele stând la baza modernizării statului român: "Sărbătorim împreună 150 de ani de când Principele Carol I a depus jurământul de credință față de țară. În același an, Suveranul promulga constituția care definea țara noastră drept «un singur stat indivizibil, sub denumirea de România»".

"Niciodată nu am avut mai multe sacrificii și suferință, dar niciodată nu am avut parte de mai multă dezvoltare și libertate...Regii și Reginele au contribuit la crearea României moderne, la construcția societății civile, politicii, economiei, educației și culturii noastre", apreciază Custodele Coroanei.

În finalul mesajului, Principesa Margareta amintește că Familia regală face parte din "identitatea națională", iar "Regele nostru și țara se găsesc astăzi uniți prin încredere și respect": "Cel mai bun fel de a ne arăta iubirea pentru Majestatea Sa Regele Mihai este să fim patrioți, să dovedim conștiință civică și să ne respectăm unii pe alții".

Pentru prima dată de la abdicarea Regelui Mihai, în 30 ianuarie 1947, înainte ca România să intre într-una dintre cele mai crunte epoci ale istoriei sale, dictatura comunistă, stindardul regal va flutura la Castelul Peleș, pentru ceremonia care marchează 150 de ani de regalitate.