Fotbalistul e un fel de soldat iar soldatul, așa cum spune Nichita, nu are viață personală. Și unul, și altul, stau drepți și ascultă imnuri. Aplică strategii militare și tactici sofisticate concepute de generali. Sunt soldăței de plumb care fascinează băiețeii neastâmpărați și îi învață să dea dovadă de tenacitate, de eroism și de putere de caracter. Chestii bărbătești.

Fotbalistul, ca și soldatul, duce mâna la inimă și gustă din cupa cu nectar a zeiței Victoria. 
Fotbalistul, ca și soldatul, suferă înfrângeri care aduc după ele tristețe în sufletele calde ale micilor oameni și ale oamenilor copii.

Uneori fotbalistul, ca și soldatul, se înfrățește cu furnicile din iarba verde și undeva departe o fată frumoasă plânge neostoit.

Frumusețea neîngrădită a soldatului care nu are viață personală  ne-a transmis-o un Poet, prieten cu sârbii,  și mi-am amintit de ea când priveam fotbaliști croați care mărșăluiau în Rusia.

Luntrea de hârtie se legăna încoace și încolo și câteodată se învârtea așa de repede încât soldatul tremura. Dar tot neclintit rămânea, fața îi era nemișcată și el se uita drept înainte și nu scăpa pușca din mână”. Așa l-a descris pe croat un danez, Andersen, când s-a întâlnit cu el, parcă tot în Rusia, căuta o balerină. 

***
Povestea lor încă nu s-a sfârșit și duminică vor fi puțin contemporani și cu francezii lui Hasdrubal, ultimii africani de pe pământurile lui Ilia Muromete.
„Les soldats croates sont les meilleurs du monde", spunea despre ei Napoleon, cuceritorul Egiptului, când se retrăgea din Rusia pe niște ploi crunte. 

Eh, fotbalistul, ca și soldatul, întrupează istoria.
Mi-e dor de podul de la Arcole și de vremurile apuse când Napoleon îi confunda pe români cu croații... 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews