Pogromul de la Iași a fost și rămâne una din cele mai negre pagini ale istoriei României.
 
În zilele de 27-29 iunie 1941,  evrei din Iași au fost ridicați și executați sumar. Cifrele exacte, diferă: inițial, statul român a admis că au fost executați 500, pentru ca cifra să crească apoi, în funcție de sursă. Raportul final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România arată că în timpul pogromului au fost uciși 14.850 de evrei.La proces, mareșalul Ion Antonescu a afirmat că știa de doar 2.000 de victime.

Responsabilitatea pentru acest eveniment nefericit se împarte între autoritățile române și cele militare germane, cele care se aflau la conducerea operațiunilor militare din acea zonă. 

Pe siteul dedicat Pogromului de la Iași și realizat sub coordonarea istoricului Adrian Cioflâncă, membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securitățiii,  dar și a profesorului Radu Ioanid, la capitolul "Făptași", respectiv "decidenți" ai acestui program, găsim fotografia a două personalități care la momentul respectiv erau...morți.

Este vorba despre istoricul Nicolae Iorga, cel care fusese ucis în 1940, dar și despre Miron Cristea, patriarhul României care murise încă din 1939. Conform dicționarului: "DECIDÉNT, -Ă, decidénți, -te, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană fizică sau juridică înzestrată cu putere de decizie. 2. Adj. Care are putere de decizie; decizional. Organism decident. (cf. fr. décideur, engl. decider) [Le Petit Robert de la langue française] "
 
Print-screen-uri de pe site:
 

 
 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews