ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aniversarea a 30 de ani de la căderea comunismului și comemorarea eroilor căzuți în decembrie 1989 au fost marcate de Patriarhia Română luni, 16 decembrie 2019, prin evenimente solemne la care au participat Patriarhul Daniel și membrii Sinodului B.O.R., președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic, dl. Octav Bjoza, reprezentanți ai autorităților, intelectualității și studențimii române. După oficierea în Catedrala Patriarhală a unei slujbe de pomenire a celor care au fost uciși în urmă cu trei decenii, manifestările au continuat la Palatul Patriarhiei, unde s-a ținut o ședință sinodală solemnă, deschisă de Patriarhul Daniel prin discursul intitulat „Jertfa lor, temelia libertății noastre”, informează Agenția de știri Basilica

„Împlinirea a treizeci de ani de la căderea comunismului constituie un prilej de a mulțumi lui Dumnezeu pentru darul libertății poporului român... A cinsti memoria celor care au suferit în timpul regimului comunist, precum și memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertatea și demnitatea poporului român în decembrie 1989, comemorarea sau pomenirea lor în stare de rugăciune și comuniune spirituală este o datorie morală a noastră, a românilor de pretutindeni, este un act de recunoștință și prețuire a jertfelniciei lor... Acești tineri care s-au jertfit pentru credința, libertatea și demnitatea poporului român sunt pomeniți în rugăciunile Bisericii noastre în fiecare zi la Sfânta Liturghie. Ei ne cheamă azi să nu despărțim darul libertății de darul credinței, al sfințeniei vieții și al demnității naționale”, a subliniat Patriarhul Daniel, în deschiderea ședinței sinodale dedicate împlinirii a 30 de ani de la căderea regimului comunist.

Eroii nu sunt apreciați la adevărata lor valoare, iar foștii deținuți politic au parcurs „o etapă tristă, rușinoasă din istoria recentă a poporului român”, a atras atenția Octav Bjoza, președintele A.F.D.P.R.

„Reprezint suferința neamului românesc, a acelora care au luptat întru salvarea demnității acestui popor, întru salvarea credinței strămoșești, a acelora care, mai presus de propria lor ființă, L-au pus pe Dumnezeu și Biserica noastră strămoșească. A acelora care nici în fața torturilor, a bătăilor, a înfometării, a muncilor silnice, a lipsirii de minime condiții de igienă și asistență medicală, au suferit, au murit mulți dintre noi, tot cu gândul la Dumnezeu și la Biserica noastră strămoșească. Nici în fața torturilor n-au renunțat. Este incredibil, este atât de înălțător ca, în acele situații-limită, în care mulți dintre noi ne-am aflat, și atunci când ți se cerea imperios să afirmi și chiar să scrii că renunți la Dumnezeu, nu au făcut-o. Chiar, aș putea spune, au preferat să moară decât să renunțe la Dumnezeu și la Biserica noastră strămoșească”, a mărturisit președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici.

Octav Bjoza a afirmat că libertatea trebuie prețuită și a atras atenția că eroii nu au fost apreciați la adevărata lor valoare.

„Îmi este greu, dar nu pot să nu recunosc că în această țară în care trăim, eroii nu prea au fost apreciați la adevărata lor valoare. Și cei din categoria mea am considerat și considerăm că o țară care nu-și respectă eroii se îndreaptă într-o direcție categoric greșită”, a cncluzionat Octav Bjoza.

În continuare, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a făcut o prezentare a volumului „Mărturii și evocări din lagăre și închisori. 30 de interviuri cu deținuți politici din perioada comunistă”, apoi a urmat vizionarea unor secvențe din filmele documentare: „Decretul 410/1959”, „Revoluția din 1989” și „Mărturisitori ai Ortodoxiei în temnițele comuniste”, producții ale Trinitas TV. La final, grupul psaltic „Tronos” a susținut un concert alcătuit din cântări și colinde pe versurile unor foști deținuți politic.